Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

ongunluk ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

ongunluk, -ğu anlamı
is. Ongun olma durumu, mutluluk, bolluk, bereket, feyiz, saadet.

ongunluk eş anlamlısı

bereket
is. 1. Bolluk, gürlük, ongunluk, feyiz, feyezan: "Çocuk gönlüm kaygılardan azade / Yüzlerde nur, ekinlerde bereket" -O. V. Kanık. 2. hlk. Yağmur: Bereket yağıyor. 3. zf. İyi ki, neyse ki, iyi bir rastlantı sonucunda: "Bereket, o sıralarda henüz bu sözü bilmiyordum." -E. Bener.
Bereket
kelimesi ile birlikte "bolluk" anlamında ikileme oluşturan bir söz: "Ucuzluklarına hayret ettiğimiz her çeşit satıcılar, o bet bereket nereye kaybolmuş?" -H. R. Gürpınar.
bolluk
is. 1. Bol olma durumu: Eteğin belinde bir bolluk var. 2. Parasal bakımdan rahatlık: "Hep eski bolluk zamanlarında yapılmış büyük vezir konaklarına rastlanırdı." -A. Ş. Hisar. 3. Fazlalık: "Öteden beri dergileri kaplayan şiir bolluğundan ürkerim." -N. Cumalı. 4. Her şeyin bol olduğu yer.
feyiz
is. 1. Verimlilik, gürlük, ongunluk, bereket. 2. Artma, çoğalma. 3. İlerleme, kültürel gelişme, olgunluk: "Bu hayırlı teşebbüsün doğu vilayetlerimiz gençliğine bahşedeceği feyiz Cumhuriyet hükûmeti için ne mutlu eser olacaktır." -Atatürk. 4. Manevi haz, mutluluk, iç huzuru.
mutluluk
is. Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, mut (I), ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık: "Kâmuran'ın bahçesi ikisi arasında tam bir mutluluk durağı." -H. E. Adıvar.
saadet
is. (saa:det) Mutluluk: "Bence beşeriyetin en büyük saadetlerinden birisi bu alışmak kabiliyeti ise, en korkunç felaketlerinden birisi de yine bu alışkanlıklardır." -N. Hikmet.

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.