Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

prens ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

BSTS / Tarih Terimleri Sözlüğü

prens anlamı İng. Prince Alm. Prinz, Fürst Fr.Prince
1- Batı ülkelerinde hükümdar. 2- Hükümdar oğullarına verilen san. 3- Osmanlılarda Eflâk ve Buğdan beyliklerine atanan Fener beylerinin sanı.

Güncel Türkçe Sözlük

prens anlamı
is. 1. Hükümdar ailesinden olan erkeklere verilen unvan: "Hanedan prenslere dair başka hatıram yoktu." -F. R. Atay. 2. Bir prensliğin başında bulunan kimse. 3. Bazı ülkelerde en yüksek soyluluk unvanı.

Türkçe - İngilizce

prens anlamı
isim
1) prince
2) mirza
3) infante

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

prens anlamı Fr.prince
1.Hükümdar ailesinden olan erkeklere verilen unvan: § "Ondan sonra şark tarafında İstanbul imparatorları bile Osmanlı prenslerine kız vermiştir." -Ahmet Midhat Efendi, Hasan Mellâh Yahut Sır İçinde Esrar s. 111. § "Hepsi, ailenin biricik prensinin, Eskişehir'in en güzel, en ince, temiz gencinin, bir şarkıcının peşi sıra gittiğini biliyor oysa." -Adalet Ağaoğlu, Üç Beş Kişi, 57. § ""asla..." nın prensi değil miydiler? Onların beşikleri hep "olamaz..." ." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, 276. § "Hamlet'te en çok hoşuna giden, prensin, kafatasını eline alıp…" -Nazım Hikmet Ran, Kan Konuşmaz, 229. § "Mareşal Aycı'i küçük prensle evlendiriyor." -Reşat Nuri Güntekin, Tanrı Dağı Ziyafeti, 112. § "Orada kralın soytarısı "Yorik" in kafatasını eline alan prensin sözlerini, bir musiki parçası gibi içimden mırıldandım." -Peyami Safa, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, 41. § "Sen Prens Sabahattin bey taraftarı imişsin." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 60. § "Temps gazetesi Bulgar prensinin krallığı için Avrupa devletleri en geç muvafakat edeceklerdir, diyor." -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri III, 199. § "… Rusya içindeki prensliklerin hepsini birleştirerek bir devlet teşkil etmiş…" -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 244. § "Sonra, amca ve dayı, daha sonra ağabey gelir. Prens, dük, marki, kont gibi…" -Necip Fazıl Kısakürek, Hikâyelerim, 138. § " … Osmanlı Prensleri'nin Torunu olduklarını söyleyerek…" -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 49. § "Resim hamisi zenginler, prensler, büyük aileler her fırsatta yüzlerini resmettirmeyi öyle bir salgına çevirmişler ki…" -Orhan Pamuk, Benim Adım Kırmızı, 126. § "… prens Sabahattin Bey'in taraflarıyla aynı pastanelerde oturup…" -Attila İlhan, Aydınlar Savaşı, 150. 2. Bir prensliğin başında bulunan kimse: § "Bu gün bir prens Cengiz Han'a dedi ki: Bir saltanat, at üzerinde kurulabilir, fakat at üzerinde yönetilmez." -Ziya Gökalp, Türk Uygarlığı Tarihi, 11. § "Böyle bir adamın, şu saatte saraylarında cümbüşler eden meşru prensleri yenmesi şaşılacak bir şey midir?" -Ruşen Eşref Ünaydın, C. XI, 237. § "Fakir bugünkü dünyamızda olduğu kadar fakir değildir; zengin de bir prensler sınıfının şımarık çocuğu değildir." -Peyami Safa, Yalnızız s. 99. § "Özellikle bu yardımını prense sunduğu mektubunda da söz ettiği gibi…" -Ahmet Rasim, Ramazan Sohbetleri, 182. § "İlk hümanistler kâtiptiler, kütüphaneciydiler, hocaydılar; bazan saraylı ve memur, bazan da hükümdar ve kilise prensi, yahut sitelerin ve sarayların büyük tacirleri." -Cemil Meriç, Kırk Ambar, 107. 3. Bazı ülkelerde en yüksek soyluluk unvanı: § "Mora'ya kadar memaliki dahi fethederek § "despotya" namıyla hadsiz hesapsız imaretlere taksim eylemişler ve her biri imarete kendilerinin tabi oldukları Latin cinsinden birer prens ikame eylemişlerdi." -Ahmet Midhat Efendi, Gönüllü, 83. § "Sacid bir İngiliz fabrikatörüne, Müfid bir Hindli prense benziyor." -Peyami Safa, Şimşek, 41.

"prens" için örnek kullanımlar

Fortune dergisine göreyse Prens'in net mal varlığı 29.6 milyar dolar.
Another was the Prince of Fortune 's net assets of $ 29.6 billion.
Kaynak: ekonomi.haberturk.com
Türk eserlerine hayran kalan Prens'in bu sırada övgü dolu sözleri de dikkat çekti.
Turkish prince who admired the works of this order also drew attention to the words of praise.
Kaynak: haberturk.com
Prens mi olacak, yoksa cüce mi?
Prince will be, or dwarf?
Kaynak: gazetea24.com
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.