Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

prenses ne demek?

 - 5 sözlük, 5 sonuç.

BSTS / Tarih Terimleri Sözlüğü

prenses anlamı İng. Princess Osm. Sultan Alm. Prinzessin, Fürstin Fr. princesse
Hükümdar soyundan gelen ya da hükümdar soyundan olanlarla evlenen kadınlara verilen ad.

Güncel Türkçe Sözlük

prenses anlamı
is. 1. Hükümdar ailesinden olan kadın veya kızlara verilen unvan: "Yengem, ağzındaki lokmayla beraber, prensesten hiç de iyi haberler almadığını geveliyor." -Y. Z. Ortaç. 2. Hükümdar karısı.

Kişi Adları Sözlüğü

Prenses anlamı Köken: Fr.
Cinsiyet: Kız
Hükümdar ailesinden olan kadın.

Türkçe - İngilizce

prenses anlamı
isim
1) princess
2) infanta

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

prenses anlamı Fr.princesse
1. Hükümdar ailesinden olan kadın veya kızlara verilen unvan:§ "Fakat papanın hemşiresi en büyük prenseslerden madud değil midir?" -Ahmet Midhat Efendi, Altın Âşıklar, 273. § "İl dışından gelen bu kadınlara hatun denmez, kuma ve eğer Çin prenseslerindense konçuy denilirdi." -Ziya Gökalp, Türk Uygarlığı Tarihi, 164. § "…Naci Sadullah'a uşağı eliyle bir kadeh likör sunduktan sonra, prenses olma şansını nasıl yitirdiğini anlatıyor." -Adalet Ağaoğlu, Dar Zamanlar-3 Hayır, 198. § "Yaşasın prenses Lili…" -Reşat Nuri Güntekin, Yaprak Dökümü, 51. § "Vakıa prensesler yok değildi, fakat onların hakiki prensesler olup olmadıklarına şehzade bir türlü emin olamazdı.-Ruşen Eşref Ünaydın, C. 9, 39. § "… mermer prenseslerin omuzlarına, oynaşan çocukların başlarına ve …" -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 61. § "… böylece sayın madamlardan yalnız üç prenses kalıyordu." -Necip Fazıl Kısakürek, İhtilal, 99. § "… gelin giden bir prenses edasıyla…" -Elif Şafak, Mahrem, 133. § "Kraliçelerin, prenseslerin mücevherleri; bir saksağan çalmış, haydi düşmüşler peşine…" -Orhan Pamuk, Sessiz Ev, 26. § ""Uçuk buçuk boyalı prenses ağızlarını yapıştıracak, bıyıklı bıyıksız erkek dudakları kestiren, technicolor salon kadınları…"- Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 374. 2. Hükümdar karısı: § "Bir elçi eşliğinde prensesi gönderdi." -Ziya Gökalp, Türk Uygarlığı Tarihi, 63. § "Prensesler, kontesler yahut yüksek burjuva ailesine mensup olduklarını iddia ediyorlardı." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Sahnenin Dışındakiler, 231. § "… Her gece bir masal uyduran Şehrazad adlı Arap prensesti." -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 210.

"prenses" için örnek kullanımlar

Sadrazamlar, prenses ve prenseslerle parti arkadaşlığı da..
Grand viziers, princess and princesses party in friendship ..
Kaynak: timeturk.com
Prenses gibi büyümedim ama çok özgür bırakıldım.
But it was left free to grow up like a princess.
Kaynak: minute15.com
Sarı Prenses,latince ismi Labidochromis Caeruleus olan barışçıl bir akvaryum balığıdır. Ülkemizde sarı prenses ismi ile satılmaktadır.
Kaynak: Sarı Prenses

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.