Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

savmak ne demek?

 - 4 sözlük, 12 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

savmak, -ar anlamı
(-i, -den) 1. İstenmeyen birini yanından uzaklaştırmak: "Böylece Arif Ağayı başımızdan savar ve sizinle bir mehtap gezintisi yaparız." -R. N. Güntekin. 2. (-i) Sıkıcı bir durumu geçirmek, atlatmak, savuşturmak, defetmek: "Kendini unutturmak ve bu ziyareti kazasız, belasız savmaktan başka bir düşüncesi bulunmayan bizim kaymakam..." -R. N. Güntekin. 3. Geçirmek. 4. (nsz) esk. Vakti geçmek: Vazodaki çiçekler savmış, yenilemeli. 5. (nsz, -e) İşleyip geçmek, etki etmek: Soğuk içime savdı.

Tarama Sözlüğü

savmak anlamı
1. Geçiştirmek, defetmek, bastırmak, atlatmak, uzaklaştırmak, gidermek, bertaraf etmek. 2. (Durgun suya) yol vermek.

Türkçe - İngilizce

savmak anlamı
fiil
1) stave off
2) get rid of
3) dismiss
4) brush off
5) drive away
6) head off
7) stop

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

savmak anlamı
Meyveler bitmek, tükenmek.

*Ünye -Ordu
Cenciğe -Erzincan

savmak anlamı
Salmak, göndermek : Suyu tarlaya savdım.

Çığrı *Dinar -Afyon
Sürez *Bozdoğan -Aydın
-Kayseri

savmak anlamı
Değirmeni durdurmak.

Salda *Yeşilova -Burdur
Peşman *Daday -Kastamonu

savmak anlamı
Sağmak.

Çilehane *Reşadiye Tokat

savmak anlamı
1. Meyvenin zamanı geçmek: Dutlar çokdan savdı. 2. Sona ermek, bitmek: Bazar savdı.
savmak anlamı
Akar suyun yönünü değiştirmek.

Uluşiran *Şiran Gümüşhane

savmak anlamı
1. Yara kapanmak. 2. Ağrı dinmek.
savmak anlamı
Göndermek, uğurlamak, krş. savuşturmak

Kırşehir

savmak anlamı
Meyvenin zamanı geçmek

Ordu

savmak eş anlamlısı

atlatmak
(-i) 1. Atlama işini yaptırmak. 2. Basında başka ilgililerden önce bir haberin yayımlanmasını sağlamak. 3. mec. Kötü bir durumu geçiştirmek, savmak: "Bana sorarsanız işin en güç tarafını atlattık." -T. Buğra. 4. mec. Başından savmak: "Bu Kurul'u atlatıncaya kadar sesimi çıkarmayacağım." -M. Ş. Esendal. 5. mec. Savsaklamak. 6. mec. Aldatmak: "Onları da ara sıra atlatanlar bulunur." -H. R. Gürpınar.
defetmek
(nsz) (de'fetmek) 1. Kovmak: "Eğer buraya karşı bir tecavüze kalkışırlarsa defedeceğim." -A. Gündüz. 2. (-i) Savmak, savuşturmak: "Tedhiş kasırgasını üzerlerinden defetmek için hiçbir gösterişi esirgemediler." -F. R. Atay.
geçirmek
(-i) 1. Geçme işini yaptırmak, geçmesini sağlamak. 2. (-e) Bir şeyi bir yandan öbür yana götürmek: "Kalanımızı peşine takarak Murat suyunun karşı kıyısına geçirdi." -K. Bilbaşar. 3. (-i, -e) Bir şeyi bir yerden başka yere taşımak, nakletmek: Odanın eşyasını öbür odaya geçirmek. 4. (-i, -e) Tespit etmek, yazmak, kaydetmek: "Merkez, kadının dosyasına vefat kaydını geçirdi." -R. H. Karay. 5. (-i, -e) Bir şeyi kendisine ayrılmış olan yere yerleştirmek, takmak: "Yem torbalarını hayvanların boyunlarına geçirdikten sonra arkadaşına sordu." -O. C. Kaygılı. 6. (-i, -e) Yola çıkan birini uğurlamaya gitmek, selametlemek, teşyi etmek: Arkadaşımı geçirmeye gittim. 7. (-i, -de) Bir süre yaşamak, oturmak, kalmak: "Kocan için geceyi evden dışarıda geçirmek fırsatını sen kendin temin et." -H. C. Yalçın. 8. (-e, nsz) Giymek, giyinmek: "Sırtına pembe, kolları tamamen çıplak bir bluz geçirmişti." -S. F. Abasıyanık. 9. (-den) Bir işi birden çok kişi üzerinde uygulamak: Kılıçtan geçirmek. Dayaktan geçirmek. 10. (-i, -den) Herhangi bir durumu yaşamış olmak: "Ne yapar ne eder, günde iki üç saatini at üstünde geçirirdi." -N. Cumalı. 11. Etmek, yapmak. 12. (-i, -e) Hastalık bulaştırmak: Nezleyi bana geçirdin. 13. (-le) Zaman harcamak: Benim bu işlerle geçirecek vaktim yok. 14. Bir gereksinimi eldeki imkânla karşılamak. 15. mec. Alışverişte aldatmak, kötü mal satmak, kazıklamak. 16. (-e) Birine kötü söz söylemek. 17. (-e) Vurmak.
savuşturmak
(-i) Geçiştirmek, atlatmak: "Büyük bir felaketten henüz çıkmış bu adamda küçük bir sokak kavgası veya hafif bir araba kazasını savuşturmuş da şimdi üstünü başını düzeltmeye koyulmuş bir kimse hâli vardı." -Y. K. Karaosmanoğlu.

"savmak" için örnek kullanımlar

İnsanlar bu tür sorular sorulunca başından savmak için bile öylesine 'mutluyum' diyebilir.
To get rid of people who asked such questions, even so 'happy' you say.
Kaynak: gundem.milliyet.com.tr
düğünle karşılaşırlar ancak peşlerindeki göçmenlik bürosu yetkililerini başlarından savmak için bu plâna sonuna kadar bağlı kalmak zorundadırlar.
Kaynak: Teklif

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.