Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

tıntın ne demek?

 - 2 sözlük, 5 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

tıntın anlamı
sf. 1. Boş, bomboş. 2. mec. Bilgisiz, cahil.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

tıntın anlamı
Yavaş yavaş, ağır ağır.

-Erzurum
-Erzincan
*Arapkir -Malatya

tıntın anlamı
1. Sessiz konuşan. 2. Ağır kanlı.
tıntın anlamı
Çalgı araçları.

Çorum

tıntın anlamı
Eli ağır; yavaş ve gönülsüz iş yapan

Erzurum

tıntın eş anlamlısı

bilgisiz
sf. 1. Bilgi sahibi olmayan, bilisiz, malumatsız, cahil: "Sen hükûmeti yönetenleri hep bilgisiz, akılsız mı sanırsın?" -N. Cumalı. 2. Aymaz.
boş
sf. 1. İçinde, üstünde hiç kimse veya hiçbir şey bulunmayan, dolu karşıtı: "Yaralı kaymakamla iki emir eri de boş kalan kompartımana rahatça yerleştiler." -A. Gündüz. 2. Görevlisi olmayan (iş, görev), münhal: Boş kadro. 3. Yapılacak işi olmayan, işsiz: Bugün sabah boşum, gelebilirsin. 4. mec. Verimsiz. 5. mec. Anlamsız: "Bütün bunlar güneşli ve rüzgârlı bir günün boş vaatleri miydi?" -N. Hikmet. 6. zf. mec. Habersiz, hazırlıksız bir biçimde: "Tatar dilencinin küfürlerine işte böyle boş yakalandım." -O. Pamuk. 7. mec. Bilgisiz: "Daha meselesiz, daha cahil, daha boş, daha yakışıklıydılar." -S. F. Abasıyanık. 8. mec. Bir işe yaramayan, yararsız: "Yaşlı başlı insanlarız dedi. Birbirimizi boş tesellilerle aldatacak değiliz." -R. N. Güntekin.
cahil
sf. (ca:hil) 1. Öğrenim görmemiş, okumamış: "Bu maskara sosyete bana cahil diye bakar." -H. E. Adıvar. 2. Bilgisiz. 3. Belli bir konuda yeterli bilgisi olmayan: "Bu doktorun karşısında cahil, aptal oluyorum." -M. Ş. Esendal. 4. hlk. Deneysiz, genç, toy (delikanlı veya kız): "Esasta batıl itikatlara inanmış cahil bir kızcağızdı." -R. H. Karay.

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.