Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

tüvana ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

tüvana anlamı
sf. (tüva:na:, na hecesi ince okunacak) esk. Kuvvetli, dinç, canlı: "Ortada birtakım genç, tüvana adamlar soyunmuş, dökünmüş duruyorlar." -M. Ş. Esendal.

tüvana eş anlamlısı

canlı
sf. 1. Canı olan, diri, yaşayan: "Bütün canlıların kendilerini yarı baygın, uykulu, hareketsiz bir tembelliğe bıraktıkları saatler başlamıştı." -N. Cumalı. 2. Hareketli, hayat dolu, dinamik: "Yeni ufuklar arıyor, insanlarla daha geniş, canlı ilişkiler kurmak istiyordum." -A. Ağaoğlu. 3. Güçlü, etkili. 4. Dikkat çekici, göz alıcı, parlak (renk). 5. is. Yaşayıp yer değiştirebilen yaratık, hayvan. 6. is. Canlı yayın. 7. zf. Hareketli, hayat dolu, dinamik bir biçimde: "Umut iyidir. İnsanı canlı ve güçlü tutar." -A. Kutlu.
dinç
sf. 1. Gücü ve sağlık durumu yerinde, canlı, zinde, tendürüst, tüvana: "Kısa kesilmiş çember sakallı, iri ağızlı, yetmişlik, dinç bir ihtiyar." -M. Ş. Esendal. 2. zf. Canlı, zinde bir biçimde: "Sabah olunca, bütün gece uyumamasına karşın kendini dinç hissediyordu." -İ. O. Anar.
kuvvetli
sf. 1. Gücü çok olan, zorlu, şiddetli: "Güneşin en yüksek, rüzgârın en kuvvetli olduğu an kavga azıyor." -H. E. Adıvar. 2. Sağlam, dayanıklı olan: "Beyaz şayaklar giymiş, kuvvetli gürbüz yüzü, ensesi güneşten yanmış sporcu." -Ö. Seyfettin. 3. Görevini iyi yapan, keskin: Kuvvetli gözleri var. 4. Çok etkileyici: "En kuvvetli inatlar ve zulmetler bile artık mukavemet edemiyor." -Ö. Seyfettin. 5. Saygın, nüfuzlu. 6. Üstün, donanımlı. 7. Etkili: "İkinci gün sıtmadan şüphelendik, kuvvetli dozda kinin verdik." -R. N. Güntekin.

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.