Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

duyarlık ne demek?

 - 13 sözlük, 15 sonuç.

BSTS / Bilişim Terimleri Sözlüğü

duyarlık anlamı İng. precision Fr. précision
1- Bir niceliği gösteren sayısal bir veride, anlamlı sayamak sayısına göre belirlenen ve verinin kesinliğini belirten özellik, bakınız» çifte duyarlı sayı. 2- Bilgi erişimde, erişilen anlamlı belge sayısının toplam erişilen belge sayısına oranı.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

duyarlık anlamı İng. sensibility Osm.hassasiyet Alm. Sensibilität, Sinnlichkeit Fr. sensibilité
1- Duyular yolu ile algılama yetisi; duyu izlenimlerini alma yeteneği. 2- (Kant'ta) Görüler sağlayan yeti; insanda bilgiyi sağlayan, bilgiyi oluşturan iki yetiden (duyarlık ve anlık) biri. // Duyarlık ile nesneler bize verilir, anlık ile bu nesneler üzerinde düşünülür ve kavramlar oluşturulur.

BSTS / Fizik Terimleri Sözlüğü

duyarlık anlamı İng. sensitivity Osm.hassasiyet Alm. Empfindlichkeit Fr. sensibilité
1- Bir uYarıma. karşılık, alınabilen tepkinin uyarıma oranı ile ölçülen nitelik. 2- Bir telsiz alıcısının, alınan dalgalara karşılık verebilme ölçüsü.

BSTS / Gökbilim Terimleri Sözlüğü

duyarlık anlamı İng. sensitivity Osm.hassâsiyyet Alm. Empfindlichkeit Fr. sensibilité
Göz, fotoğraf plağı, ışıkgöze (fotosellül) gibi alıcıların ışık ışınlarından ya da elektro - mağnetik dalgalardan etkilenme özelliği.

BSTS / Kimya Terimleri Sözlüğü

duyarlık anlamı İng. sensitivity Osm.hassasiyet Alm. Sensitivität Fr. sensitivité
1- Bir etkiye, uyarıya zaman ya da büyüklük bakımından verilen yanıt oranı. 2-Çözümsel kimyada, kullanılan ayıraçla nitel ya da nicel olarak saptanabilecek en düşük nicelikteki özdek. 3- Aygıtların belli büyüklükteki değişiklikleri saptayabilme sınırı.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

duyarlık anlamı Osm. hassâsiyet Fr. sensitivité
(biyoloji)
duyarlık anlamı Osm. hassâsiyet Fr. sensibilité
(zooloji)
duyarlık anlamı Fr. sensibilité d'une balance
(terazinin -ı) (fizik)

BSTS / Ruhbilim Terimleri Sözlüğü

duyarlık anlamı İng. sensibility, sensitivity Osm. hassasiyet
Belirli bir yönde ya da genel olarak duyumları ve duyguları algılayabilme yeteneği.

BSTS / Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü

duyarlık anlamı İng. sensibility, sensitivity, film sensitivity, speed, emulsion speed, film speed, exposure index Osm. hassasiyet, hız, film hızı, sürat, film sürati Alm. Empfindlichkeit, Filmem
Sinem. Bir duyarkatın ışıktan etkilenme, ışık etkisiyle gizli görüntü oluşturma yeteneğini anlatan genel terim.

BSTS / Uygulayım Terimleri Sözlüğü

duyarlık anlamı İng. sensitivity Osm.hassasiyet, sensibite Fr. sensibilité
1- genel uygulayım: Bir patlayıcı özdeğin, çarpma, sürtme, sıcaklık yükselmesi gibi uyarmalar karşısında gösterdiği tepki. 2- fizik: Göz, fotoğraf plağı, ışıkgözü gibi alıcıların ışık ışınlarından ya da elektromanyetik dalgalardan etkileme özelliği. 3- fotoğrafçılık: Bir fotoğraf katının ışın, ışık etkisiyle gizli ya da görünür görüntü verebilme hızı. 4- radyo: Bir radyoelektrik alıcısının az ya da çok düşük sinyalleri yeterli bir biçimde alabilmesi.

BSTS / Yöntembilim Terimleri Sözlüğü

duyarlık anlamı İng. sensitivity Osm.hassasiyet
Bir ölçme aracının ölçüm konusuna ilişkin ayrımcıkları sapTama yeteneği, bakınız» duygunluk.

BSTS / Zooloji Terimleri Sözlüğü

duyarlık anlamı İng. sensibility Osm.hassasiyet Alm. Sensibilitât Fr. sensibilité
Duygu alabilme ve uyartılara cevap verebilme yeteneği.

Güncel Türkçe Sözlük

duyarlık, -ğı anlamı
is. 1. Duyum ve duyguları algılayabilme yeteneği, duygunluk, hassaslık, hassasiyet: "Hastalıklı duyarlığıyla geçmiş bir dönemin yazarıydı o!" -N. Cumalı. 2. Zayıf bir etkiye karşı, tepki gösterebilme yeteneği: Gözün aşırı duyarlığı. 3. sin. ve TV Bir duyar katın ışıktan etkilenme yeteneği.

Türkçe - İngilizce

duyarlık anlamı
isim
1) sensitivity
2) emotionality

duyarlık eş anlamlısı

duygunluk
is. Duyarlık.
hassasiyet
is. (hassa:siyet) Duyarlık: "Senelerden beri çektiğim korku bende umulmaz bir hassasiyet uyandırmıştı." -R. N. Güntekin.
hassaslık
is. Duyarlık.

"duyarlık" için örnek kullanımlar

Duyarlık alanları, yorumlar, buluşlar ama hepsi şimdinin ve bugünün içinden.
Sensitivity fields, reviews, discoveries, but all of the present and the present.
Kaynak: dunyabulteni.net
İnsanlarımız çok büyük bir duyarlık örneği gösterip katkı vermektedirler.
Our people show a great example of a precision contribution.
Kaynak: haberciniz.biz
Hiçbir acıma, hiçbir duyarlık ruhlarını sarsmıyordu.
No compassion, no sensitivity sarsmıyordu souls.
Kaynak: evrensel.net
Tüm siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin konuya duyarlık gösterip barış adına ortak hareket etmeleri de sürece olumlu katkı sağlayacaktır.
All political parties and civil society organizations to act jointly in the name of peace as long as the subject to show the precision will provide a positive contribution.
Kaynak: haberler.com
kullanılan ve Alman Standartlar Enstitüsü (D eutsches I nstitut für N ormung)'ne ait DIN duyarlık sistemiyle birlikte kullanımdan kalkmışlardır.
Kaynak: ASA duyarlığı
prekognisyon (prekognititif duyarlık), postkognisyon (postkognitif duyarlık), kriptoskopi , duyarlığın dışarılaşması , ideoplasti , dermooptik .
Kaynak: Psişik yetenek
Amerikan Standartlar Enstitüsü (A merican S tandards A ssociation)'ne ait ASA duyarlık sistemiyle birlikte artık kullanımdan kalkmışlardır.
Kaynak: DIN duyarlığı
bedeni civarında meydana gelen hareketleri -bedeniyle teması olmadığı halde- bedeni üzerinde yapılmış gibi hissetmesini doğuran duyarlık türüdür.
Kaynak: Duyarlığın dışarılaşması
Deneysel psikologlar nöroloji , gelişimsel psikoloji , duyarlık , algılama , bilinç lilik, öğrenme , bellek , düşünme ve dil konularında
Kaynak: Deneysel psikoloji
bu romanında Adnan Binyazar, kitabın ana temasında işlenen, duyarlık körleşmesine eğradığımız günümüz ortamında, sevginin çağdaş destanı
Kaynak: Ölümün Gölgesi Yok
Şiirlerinde insancıl bir duyarlık ve gözüpek bir gerçekçilik görülür. Başlangıçta geleneksel ritim ve ölçülerle doğa ve aile yaşamı
Kaynak: Nikiforos Vrettakos
Bademcikler ancak iki yaşından sonra olgunlaştıklarından ancak bu yaşlarda hastalığa duyarlık başlar. Daha sonra çocuk dış çevre ile
Kaynak: Difteri
ASA sisteminde duyarlık iki katına çıkınca, sayı da iki katına çıkar. DIN sisteminde ise duyarlıktaki artış sayıya 3 eklenerek belirtilir.
Kaynak: Film (fotoğrafçılık)
Lupus vulgaris: PPD'ye karşı aşırı duyarlık fazladır. Olguların % 90'ından fazlası başta lokalize olur. Burada en sevdiği yerler, burun,
Kaynak: Deri veremi
(akut toksik epidermoliz), eritroderma (eksfolyatif dermatit), saç dökülmesi , ışığa duyarlık reaksiyonu, purpura (alerjik purpura da dahil).
Kaynak: Diklofenak
Yazar Cafer Keklikçi ise "Anlık Hikâyeler; dili arı duru olmasıyla birlikte; alttan alta akan bir ironi ve içe işleyen bir duyarlık
Kaynak: Anlık Hikayeler
(Genellikle her iki parametre de dalgaboyuna göre bir eğri oluşturduğundan, bu eğriler duyarlık sınırları içinde entegre edilmelidirler.)
Kaynak: Işık şiddeti
Aşkı Sicilya Okulu şairlerine ve onların izleyicisi Toscanalı şairlere oranla yeni bir duyarlık ve yeni teknik denemelerle işlediği için
Kaynak: Dolce Stil Novo
çağırma, çoklu dağıtma, fonksiyon ek görevi, işleç ek görevi, kural dışı durum işleme ve soyut duyarlık aritmetiği gibi kavramlar içermektedir.
Kaynak: Seed7
Mutlak sıfır derecenin üstündeki bütün cisimler ışınım kaynağı iseler de gözün duyarlık bölgesi sınırlı olduğundan bu ışınımların büyük
Kaynak: Işık akısı
Maksimum duyarlık aydınlık ortamda 555 nm dalga boyundaki ışığadır. Sadece bu dalga boyunda ışıma yapan ve 1 W elektromanyetik güç yayan
Kaynak: Kandela
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.