Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

evirme ne demek?

 - 6 sözlük, 6 sonuç.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

evirme anlamı İng. conversion Osm. akis Lat.conversio Alm.Konversion Fr. conversion
(Mantıkta) Bir önermede özne ile yüklemin yerlerinin değiştirilmesi ile yapılan önerme: "Her S P dir. Her P S dir." //. Önermede nicelik değişmiyorsa evirme yalın evirmedir; tümel olumsuz ve tikel olumlu önermeler yalın olarak evrilebilirler: "Hiç bir insan ölümlü değildir. Hiç bir ölümlü insan değildir."; "Kimi filozoflar dalgındır. Kimi dalgınlar filozoftur." Ama önerme, yargının niteliği değişerek de evrilebilir;bu durumda evirme ile elde edilen önermenin kapsamı evrilen önermeden az olur: "Bütün kareler dörtgendir." önermesinde evirme: "Kimi dörtgenler karedir." biçiminde yapılır, çünkü bütün dörtgenler kare değildir.

BSTS / Fizik Terimleri Sözlüğü

evirme anlamı İng. inversion Alm. Umkehrung Fr. inversion
Konum ya da düzenlenimi altüst etme ya da tersyüz etme.

BSTS / Mantık Terimleri Sözlüğü

evirme anlamı İng. conversion Alm. Konversion Fr. conversion
Özne-yüklem önermesinde özne ile yüklemin değiş tokuş edilmesi. || Terim yöneticisi değişebildiği gibi değişmeyebilir de. Krş.. evrik.

BSTS / Yazın Terimleri Sözlüğü

evirme anlamı Osm. tard ü akis, aks ü tebdil Fr. reversion, regression
Bir dizedeki, bir tümcedeki sözcüklerin yerlerini değiştirerek anlatıma güç katmak. Ör. / Mümkin değil Huda'yı bilmek de bilmemek de / Bilmek de bilmemek de mümkin değil Huda'yı. Türleri 1. tüm evirme: [es. t. tard ü aks-i Tam, aks-'ı tam]: Bir dizedeki sözcüklerin düzenli olarak alt üst edilmesiyle oluşan evirme. 2. eksik evirme: [es. t. tard ü aks-i nakıs, aks-i nakıs]: Bir dizedeki sözcüklerin, bir bölüğünün yer değiştirmesiyle oluşan evirme.

Güncel Türkçe Sözlük

evirme anlamı
is. fiz. 1. Evirtim. 2. man. Bir önermenin konusunu yüklem, yüklemini de konu durumuna getirerek vargısı doğru olan yeni bir önerme çıkarma, akis: "Hiçbir insan ölümsüz değildir" önermesinden evirme yoluyla "hiçbir ölümsüz insan değildir" önermesi çıkarılabilir.

Türkçe - İngilizce

evirme anlamı
isim
1) inversion

evirme eş anlamlısı

evirtim
is. fiz. ve kim. Evirtme işi, akis: Aynaların eşya görüntülerini ters göstermesi bir evirtimdir.

"evirme" için örnek kullanımlar

Bu şekilde eğer en üstteki giriş hepsi normalse, alta doğru anlamsız bitler için evirme işlemi yapılır. Böylece hangi satır geleceği adres
Kaynak: Kod Çözücü
Giriş : AC den AC ye (doğrultmayı takip eden evirme) Prensip : Verimliliğin güç elektroniği çeviricilerinde en önemli parametre olduğu göz
Kaynak: Güç elektroniği

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.