Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

fırdöndü ne demek?

 - 6 sözlük, 6 sonuç.

BSTS / Cimnastik Terimleri Sözlüğü

fırdöndü anlamı Alm. Rundlauf
Tavana takılı ve dönen bir merkeze asılmış, alt ucunda basamaklar olan 6 ya da daha çok halattan oluşan genellikle gençlerin kullandığı eski bir asılma ve dönme aracı.

BSTS / Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü

fırdöndü anlamı
Türk gölge oyunu tasvirlerinin bir kesiminde kullanılan dönerlik. Tasvirler yatay çubuklarla oynatıldığı için tek yönlü hareket ederler ve geri denemedikleri için de geri geri kaybolurlar. Bunu düzeltmek için bazı tasvirlerin sırtında bulunan ufak bir yuvaya, ucunda bir tel bulunan çubuk sokulur, böylece tasvir ekseni çevresinde sağa ya da sola döner, örnek : Ağalık oyunu'nda ak arap ve sakallı çerkez fırdöndülüdür»

BSTS / Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü

fırdöndü anlamı İng. swivel
Oltayla balık avcılığında, kullanım sırasında oluşan bükümü veya gamı almaya yarayan, farklı boyut ve modelde olabilen çelik, pirinç veya nikelden yapılı, iğne-köstek, köstek–beden, beden-ara beden, başlıkla el oltası arasına yerleştirilebilen yapılar.

BSTS / Zanaat Terimleri Sözlüğü

fırdöndü anlamı
1. Yuların atın çene kısmına rastlıyan yerinde bulunan demir halka. (*Aksaray -Niğde) 2. Demircilerin vida sökmede kullandıkları orta kısmı dirsekli araç. (*Aksaray -Niğde) 3. Hayvan zincirinin dolaşmasını önlemek için zincire takılan özel halka takımı. (İlyaslı -Uşak)

Güncel Türkçe Sözlük

fırdöndü anlamı
is. 1. Biri döndüğünde ötekinin de dönmesini engellemek için uç uca getirilerek serbest bir eksenle bağlanmış çift halka. 2. Topaç gibi çevrilerek oynanan, tunçtan, altı köşeli bir kumar aracı. 3. den. Bir ipe bağlı olarak birden fazla çıpa atıldığında çıpaların karışmaması için tekne zinciri ile parçaların bağlandığı zincir arasına konulan metal araç. 4. mec. Belirli bir görüş veya düşünce sahibi olmayan kimse: Sen de amma fırdöndüsün!

Türkçe - İngilizce

fırdöndü anlamı
isim
1) swivel
2) teetotum

"fırdöndü" için örnek kullanımlar

anlamıyla ise mantara, kasnağa veya makaraya sarılı, olta takımının elde bulundurulan, kelebek mantarıyla fırdöndü arasında yer alan kısmıdır.
Kaynak: Olta
Çapari, bir olta (makaraya ya da mantara sarılmış misina), misinanın dolaşmasını engelleyen bir fırdöndü, fırdöndüden iskandile kadar
Kaynak: Balıkçılık

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.