Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

general ne demek?

 - 3 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

general, -li anlamı
is. ask. Kara ve hava kuvvetlerinde albaylıktan sonra gelen ve mareşalliğe kadar olan yüksek rütbeli subaylara verilen genel ad.

İngilizce - Türkçe

general anlamı
sıfat
1) genel
2) umumi
3) yaygın
4) baş
5) tahmini
6) şef
isim
1) general
2) komutan
3) orgeneral
4) genel ilkeler
5) tarikat lideri

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

general anlamı Alm.General
Kara ve hava ordularında albaylıktan sonra gelen ve mareşalliğe kadar olan yüksek rütbeli subaylara verilen genel ad: § "O yorulmak bilmez tek gözlü general kumanda etmektedir." -Peyami Safa, Bir Akşamdı, 143. § "Limni'ye gelecek mektupların da buraya gönderileceğini, oradaki General vadetmişti." -Ziya Gökalp, Ziya Gökalp'ın Mektupları, 47. § "Mart darbesi generallerinden Hayrettin Özkan'ın oğlu." -Adalet Ağaoğlu, Dar Zamanlar-3 Hayır, 95. § "Keyfiyeti istizah eyledikte kız generalin kendi yaverlerinden birisiyle sevişip gebelendiği..." -Ahmet Midhat Efendi, Karnaval, 261. § "Bonapart nam general haber gönderdi kim benim padişahım, yedi derya dolusu asker ile imdadına gelirim." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, 347. § "Ve önünde generalleri saf saf olmuş nöbet tutup; etrafında millet günlerdir pervane olmuş, tavaf edip bekleşiyor." -Ruşen Eşref Ünaydın, Hatıralar III, 33. § "Memul etmeyiz ki Rusya generalleri pan-slavizm fikri üzerine yani bir Slav muharebelesine hâhiş-ger olsun." -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri III, 9. § "İşittiğime göre meşhur Avusturyalı general (Montecuccullı)'ın aleyhimize olan savaş öğütlerinden biri de..." -Ahmet Rasim, Ramazan Sohbetleri, 56. § "Kendilerinin millî general oldukları veya bu iddiada bulundukları malum." -Necip Fazıl Kısakürek, Cinnet Mustatili, 115. § "Aklıma, bir generalin hatalı kararının bedelini bizzat canımızla ödeyeceğimiz gibi korkunç bir ihtimal geliyor ama çabucak kovuyordum onu ordan." -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 93. § "112 general burada eğitilmiş.-Attila İlhan, Batının Deli Gömleği, 28.
general anlamı Fr.général
(II) Genel, umumi; yaygın: § "Sevemiyorum şu "genel" sözünü "general" sözüne benzesin diye kurulduğu besbelli; sevmiyorum ya, daha bir iyisini bulamadım, hepil'i, hepsil'i bir denemeli." -Nurullah Ataç, Diyelim Söz Arasında Deneme, 89.

"general" için örnek kullanımlar

28 Şubat soruşturmasında ifade veren dört emekli general tutuklandı.
Arrested four retired generals who testified in the investigation of February 28.
Kaynak: blog.milliyet.com.tr
28 Şubat soruşturması kapsamında 3 emekli general daha tutuklandı.
Three retired generals have been arrested on February 28 under investigation.
Kaynak: ulusalkanal.com.tr
Ankara'da 1, İzmir'de 8 emekli general gözaltına alındı.
1 in Ankara, Izmir, eight retired generals were arrested.
Kaynak: haberturk.com
İfadeye gelen 5 emekli general için tutuklama istendi.
Asked for the arrest of five retired generals from the expression.
Kaynak: siyaset.milliyet.com.tr
General der Panzertruppe rütbesi general der Kavallerie, general der Artillerie ve General der Infanterie'ye yani Piyade Generali'ne eş
Kaynak: General der Panzertruppe
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.