Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

haşlamak ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

haşlamak anlamı
(nsz) 1. Bir şeyi kaynar suya daldırmak: "Ben makarnaları haşlarken o da evdeki kısıtlı malzemeyle kekikli domatesli bir sos hazırlamaya koyuldu." -E. Şafak. 2. (-i) Bir şeyin üstüne kaynar su dökmek. 3. Suda kaynatarak pişirmek: "Nine, yolda yerim diye iki yumurta haşladıydı teyze." -H. E. Adıvar. 4. (-i) Kaynar sıvı bir şeyi yakmak: Kaynar su ayağımı haşladı. 5. (-i) Don, kırağı için bitkilere zarar vermek. 6. (-i) Dalamak: Böcek çocuğun bacağını haşlamış. 7. (-i) Sızı vermek, acı vermek: "Omuzlarına kadar vücudun derisini haşlayan bayıltıcı yanma acısı ve dehşeti çok sürmedi." -P. Safa. 8. mec. Sertçe paylamak, azarlamak: "Recep'i kenara çekip fena hâlde haşladılar." -S. F. Abasıyanık.

Türkçe - İngilizce

haşlamak anlamı
fiil
1) boil
2) berate
3) scold
4) blanch
5) baste
6) upbraid
7) scald
8) bawl out
9) carpet
10) seethe
11) give a talking-to
kelime öbeği
1) call over the coals

haşlamak eş anlamlısı

azarlamak
(-i) Kırıcı ve sert söz söylemek, paylamak, tekdir etmek.
dalamak
(-i) 1. Köpek, kurt vb. hayvanlar dişlemek, ısırmak: "Köpek mi daladı seni?" -H. R. Gürpınar. 2. Zehirli böcek, ısırgan otu, sert kumaş dokunarak teni acıtmak veya kaşındırmak.

"haşlamak" için örnek kullanımlar

Merdiven Baba çıkasıca :Sinirlenilen kişiye söylenen bir söz Balak :Manda yavrusu Bayahdan:Birazdan Böğür :Yan taraf Börtürmek :Bir şeyi haşlamak.
Kaynak: Aşağı Beşpınar, Sungurlu
Çorba yapmak ve etleri haşlamak için büyük kazan lar kullanılıyordu. Mutfaklardaki her işin bir sorumlusu vardı ve bunlar aşçıbaşının
Kaynak: Aşçılık
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.