Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

hınzır ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

hınzır anlamı
is. esk. 1. Domuz. 2. mec. Genellikle hoşa giden bir davranış veya durum için şaka yollu söylenen bir söz: "Dilber'de bir kurum, bir eda. Bir de güzelleşti hınzır." -S. F. Abasıyanık. 3. sf. Yaramaz, haylaz. 4. sf. mec. Katı yürekli, kötü düşünen, gaddar: "Bırak beni ... Şu hınzırı geberteceğim diyordu." -Y. K. Karaosmanoğlu. 5. sf. mec. Kurnaz, içten pazarlıklı olan. 6. sf. mec. Ne olduğu belirsiz: "Hınzır sıfır, sağda da olsa solda da olsa olaylar yaratıyor." -A. Boysan.

Türkçe - İngilizce

hınzır anlamı
sıfat
1) wicked
isim
1) misery

hınzır eş anlamlısı

haylaz
sf. 1. Hoşa gitmeyen davranışlarda bulunan (kimse), hayta: "Gelene geçene dilini çıkarır, edepsiz, haylaz bir çocuktu." -S. F. Abasıyanık. 2. Çalışma gücü varken çalışmayan, aylaklık eden, yaramaz.
yaramaz
sf. 1. Uygun ve yararlı olmayan, bir işe yaramayan. 2. Söz dinlemeyen, uslu durmayan, yasaklanan şeyleri yapmakta ayak direyen, haşarı (çocuk), uslu karşıtı: "Annesine bakabilmek için akşama kadar elliye yakın yaramazın kahrını çekiyordu." -R. N. Güntekin. 3. Çapkın.

"hınzır" için örnek kullanımlar

"Tirez sur le pianiste", B-sınıfı Amerikan filmlerden esinlenmiş, hınzır bir zeka ve teknik erdemlerle zenginleştirilmiş daha karmaşık bir
Kaynak: François Truffaut
Evvelce o türbenin yapıldığını işittiğinde "hınzır (domuz) defnedeyim" demişti. Değerlendirme : Sicill-i Osmani'de şöyle
Kaynak: Kara Murad Paşa
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.