Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

hin ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

hin anlamı
is. tkz. 1. Kurnaz, cin fikirli kimse. 2. esk. Zaman, zamane.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

hin anlamı
Zekasını hile yapmakta kullanan, kurnaz, açıkgöz (kimse).

Kumdanlı *Yalvaç, *Eğridir ve köyleri -Isparta
Honaz ve köyleri -Denizli
*Edremit -Balıkesir ve çevresi
*Kandıra -Kocaeli
*Kurşunlu -Çankırı
-İstanbul
*Çarşamba -Samsun
*Niksar, *Zile -Tokat
Ersis *Yusufeli -Artvin
-Kars
*Antakya -Hatay
*Gürün, -Sivas
*Bor -Niğde
*Mersin ve köyleri -İçel

hin eş anlamlısı

kurnaz
sf. Kolay kanmayan, başkalarını kandırmasını ve ufak tefek oyunlarla amacına erişmesini beceren, açıkgöz: "Nedim, kurnaz, benden iki gün evvel izin aldı." -A. Gündüz.
zaman
is. (zama:nı) 1. Bir işin, bir oluşun içinde geçtiği, geçeceği veya geçmekte olduğu süre, vakit: "Zaman geçtikçe hafifleyecek yerde, daha ziyade ağırlaşan bir vicdan azabı duyarım." -Ö. Seyfettin. 2. Bu sürenin belirli bir parçası, vakit: "Efendiler, az söylemek çok yapmak zamanı gelmiştir." -A. İlhan. 3. Belirlenmiş olan an. 4. Çağ, mevsim: Gül zamanı. Çocukluk zamanı. 5. Bir işe ayrılmış veya bir iş için alışılmış saatler, vakit. 6. Dönem, devir: "Dedelerimizin zamanında burada bir kral yaşardı." -R. Mağden. 7. gök b. Olayların oluş ve akış sırasını belirleyen, düzenli ve dönemli gök olaylarını birim olarak kullanan sanal bir kavram. 8. db. Fiillerin belirttikleri geçmiş zaman, şimdiki zaman, gelecek zaman, geniş zaman kavramı: Geldi, gelmiş, geliyor, gelecek, gelir. 9. jeol. Yer kabuğunun geçirdiği gelişimde belirlenen ve fosillere göre dörde ayrılan geniş evrelerden her biri.
zamane
is. (zama:ne) 1. İçinde bulunulan zaman, dönem: "Karısı, evin hayatını, kendisi yokken en akıllı adamlar gibi zamaneye uydurmuştu." -Ö. Seyfettin. 2. Yakınma veya hafifseme yoluyla şimdiki zaman: "Hep bunlar yeni avukatlık çenebazlığı, zamane lafları." -H. R. Gürpınar.

"hin" için örnek kullanımlar

Wo soll ich fliehen hin,( İngilizce :Where shall I flee ) Johann Sebastian Bach 'ın BWV 5 numaralı sol minör tonunda dini kantat ı.
Kaynak: Wo soll ich fliehen hin, BWV 5
"20.000 Meilen", "Für mich ans Licht", "Sie sieht mich nicht", "Dieser Weg", "Was wir alleine nicht schaffen" ve "Wo willst du hin?"
Kaynak: Xavier Naidoo
duş usum; hin. 三時, sānshí, W.-G. san-shih; jap. sanji), Çin Budizm'inde, bir Buda'nın (tarihi Buda Siddharta Gautama) dünya ile arasına
Kaynak: Üç çağ (Budizm)
I. Perde : Wo eilst du hin? ... Komm, Hoffnung, lass den letzten Stern - "Pislik! Nereye gidiyorsun? ... Gel, ümit et ve son yıldızı
Kaynak: Fidelio

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.