Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

hormon ne demek?

 - 12 sözlük, 12 sonuç.

BSTS / Anatomi Terimleri Sözlüğü

hormon anlamı Lat.hormon
(Anatomi) 1. İç salgı. 2. Düzenleyen.

BSTS / Biyokimya Terimleri Sözlüğü

hormon anlamı İng. hormone
Endokrin bezler tarafından salgılanıp kana verilerek vücudun başka bölgelerindeki hücre veya hücre gruplarını faaliyete geçiren kimyasal madde.

BSTS / Biyoloji Terimleri Sözlüğü

hormon anlamı İng. hormone Alm. Hormon Fr.hormone hormaein: uyarmak
İç salgı bezleri (endokrin bezler) tarafından salgılanıp kana verilerek vücudun başka bölgesindeki hücre ya da hücre gruplarını faaliyete geçiren, kimyasal yapılarına göre (peptitler, proteinler, steroitler) ve etki şekillerine göre (faaliyeti hızlandırıcı ve azaltıcı) gruplandırılan, başta beyin olmak üzere eşey organları, adrenal bezler, tiroit, pankreas vb. gibi organlardan salgılanan birincil haberci maddeler. Örnek: Pankreasın Langerhans adacığından salgılanan insülin ve glukagonun kan şekerini düzenlemesi gibi.

BSTS / Doğum ve Jinekoloji Terimleri Sözlüğü

hormon anlamı İng. hormone
Endokrin doku tarafından genel dolaşıma verilen, reseptörler aracılığıyla etki gösteren, hedef doku veya organın fonksiyonunu artıran azaltan veya Tamamen durduran, kimyasal yapıları açıklanmış maddeler.

BSTS / Dölerme ve Suni Tohumlama Terimleri Sözlüğü

hormon anlamı İng. hormone
İç salgı bezleri tarafından salgılanarak kana geçen ve hedef dokuların hücrelerine taşınarak orada spesifik fizyolojik fonksiyonlar düzenleyen madde.

BSTS / Fizyoloji Terimleri Sözlüğü

hormon anlamı İng. hormone
Bir hücre veya hücre grubu tarafından hücreler arasına salınan ve buradan kanla vücudun her tarafına taşınarak hedef doku ve organlarda kendine özgü almaçlara bağlanarak etkiyen özel kimyasal maddeler.

BSTS / Histoloji-Embriyoloji Terimleri Sözlüğü

hormon anlamı İng. hormone
Endokrin sistemi oluşturan iç salgı bezlerindeki hücreler tarafından vücut sıvısı içerisine salgılanan ve vücudun başka bölgesindeki hücre veya hücre gruplarını etkileyen beyin, cinsiyet organları, böbrek üstü bezi, tiroit, pankreas benzeri organlardan salgılanan birincil kimyasal maddeler.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

hormon anlamı Fr. hormone
(biyoloji,botanik zooloji)

BSTS / Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü

hormon anlamı İng. hormone
İç salgı bezleri tarafından salgılanıp kana verilerek vücudun başka bölgelerindeki hücre veya hücre gruplarını faaliyete geçiren, kimyasal yapılarına göre peptitler, proteinler ve steroitler olarak, etki biçimlerine göre ise faaliyeti hızlandırıcı ve azaltıcı biçiminde gruplandırılan, başta beyin olmak üzere eşey organları, adrenal bezler, troit, pankreas vb. organlardan salgılanan haberci maddeler.

BSTS / Zooloji Terimleri Sözlüğü

hormon anlamı İng. hormone Alm. Hormone Fr. hormone hormaein,
(Yun. hormaein = tahrik etmek): İç-salgı bezlerinin, doğruca kana karışan salgısı olup bütün vücuda yayılarak doku ve gözeler arasında uygun iş birliğini sağlayan kimyasal madde.

Güncel Türkçe Sözlük

hormon anlamı
is. biy. 1. İç salgı bezlerinden kana geçen ve organların işlemesini düzenleyen adrenalin, insülin, tiroksin gibi fizyolojik etkisi olan maddelerin genel adı. 2. Bu maddelerin işlevini yerine getirecek özellikte yapay madde.

Türkçe - İngilizce

hormon anlamı
isim
1) hormone

"hormon" için örnek kullanımlar

Hastanın yaşına göre hormon üretimini de ortadan kaldırırsınız.
Eliminate the production of the hormone according to the age of the patient.
Kaynak: gercekgundem.com
Ameliyat döneminde Endokrin servisinde hormon vermeye de başlanıyor hastaya.
Hormones in the endocrine service to patients in the surgery started.
Kaynak: bursahakimiyet.com.tr
Şu an hormon tedavisi görüyor ve psikolojik destek alıyor.
There are currently receiving hormone therapy and psychological support to see.
Kaynak: radikal.com.tr
Steroid hormonlar hormon olarak iş gören steroid lerdir. olan bir hormon grubu oluştururlar ama tanım olarak steroid değil sterol sayılırlar.
Kaynak: Steroid hormon
Adrenokortikotropik hormon (ACTH) hipofiz in ön lobunda üretilen polipeptid yapıda bir hormondur. Hipotalamus-hipofiz-adrenal aks ın önemli
Kaynak: Adrenokortikotropik hormon
Anti Müller hormon (kısaca AMH), sertoli hücre leri tarafından sentezlenen bir hormon. Hormon embriyonun erken dönemlerinde cinsiyet
Kaynak: Anti Müller hormon
FSH, Folikül Uyarıcı Hormon ya da Follicle-Stimulating Hormone), Hipofiz bezinden salgılanan bir hormon dur. Erkekte ve dişide benzer bir
Kaynak: Folikül-uyarıcı hormon
Luteinleştirici hormon (LH, aynı zamanda lutropin olarak da bilinir), hipofiz in ön lobunda üretilen glikoprotein yapıda bir hormondur.
Kaynak: Luteinleştirici hormon
Büyüme hormonu, Growth hormon (GH) veya Somatotropin; ön hipofiz den salgılanan, peptit yapılı, insanlarda ve hayvanlarda büyüme, hücre
Kaynak: Büyüme hormonu
Androjen, her iki cinste de bulunan ve çoğunluğu böbrek üstü bezi nin kabuk kısmınca salgılanan erkeklik hormon u maddesine denir.
Kaynak: Androjen
Luteinleştirici hormon , bir hormon. Le Havre , Fransa'da bir şehir. Lufthansa , Avrupa'nın en büyük havayolu şirketlerinden biri.
Kaynak: LH
Kortikoid, böbreküstü bezi nin kabuk bögesince salgılanan hormon lar veya bu hormon ların türevleriyle, sentetik benzerleri için kullanılır
Kaynak: Kortikoit
Kortizon, böbrek üstü bezinin kabuk bölgesince salgılanan, iltihaplanma önleyici özellikleri olan hormon dur. Kortizon, hastalığın
Kaynak: Kortizon
Steroitlerin canlılarda genel olarak en önemli işlevi hormon olaraktır. Steroid hormonlar, steroid hormon reseptör proteinlere
Kaynak: Steroid

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.