Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

imdi ne demek?

 - 5 sözlük, 5 sonuç.

Divanü Lügati't-Türk

imdi anlamı
şimdi

Güncel Türkçe Sözlük

imdi anlamı
zf. (i'mdi) esk. 1. Buna göre, şu hâlde, artık: "İmdi, biz umutsuz da olsak tarih yapacağını yapar dersek bunun sonu tembelliğe varır." -M. C. Anday. 2. Şimdi: "Ona en büyük sırrını faş etmek, ona imdi yukarıda, kocasının yanı başında yemek yiyen Güzide'yi göstermek istemişti." -N. Hikmet.

Tarama Sözlüğü

imdi anlamı
Artık, şimdi, o halde.

Türkçe - İngilizce

imdi anlamı
Now

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

imdi anlamı
Şimdi, hemen.

Uşak

imdi eş anlamlısı

artık
is. 1. Bir şey harcandıktan sonra artan bölümü: Kumaş artığı. 2. Kalan veya artan bölüm: "Dibinde bir yudumluk kararmış çay artığı vardı." -Y. Atılgan. 3. sf. İçildikten, yenildikten veya kullanıldıktan sonra geriye kalan. 4. sf. Daha çok, daha fazla. 5. zf. (a'rtık) Bundan böyle, sonra, daha, yeter: "Artık onlar en lüks gazino ve barlara gidiyorlar, gecelerini oralarda geçiriyorlardı." -T. Buğra. 6. müz. Büyük ve tam aralıkların yarım ses artmış hâli.
şimdi
zf. (şi'mdi) 1. Şu anda, içinde bulunduğumuz zamanda: "Şimdi daha bahtiyar bir haberi sevgili bir sesten bizzat duymaya imkân buluyoruz." -A. Ş. Hisar. 2. Az sonra, yakında: Annen şimdi gelir, ağlama sus! 3. Az önce, biraz önce, demin: Otobüs şimdi geçti, öbürü ne zaman gelir bilmem. 4. Artık, bundan böyle, bu duruma göre: "Sizden kaçan hayvanı da şimdi kim bilir hangi semtte satacaklar?" -B. Felek.

"imdi" için örnek kullanımlar

Ayruluk derdi bana bir bun durur Kim döyer imdi buna hey sevdüğüm. Turmadım uçmak diler gönlüm kuşı Yüce köşkünden yana hey sevdüğüm
Kaynak: Basitname
.Serhaddı Rumda, kaleyi selasile geldi, imdi oraya Engürü derler ol diyarın müfsitleri kam etti, ol vakit kaleyi Engürüye ahiler elinde
Kaynak: Ankara (isim)

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.