Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kanayaklı ne demek?

 - 2 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

kanayaklı anlamı
sf. 1. Çaresiz, zavallı. 2. Yoksul. 3. is. mec. Kadın.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

kanayaklı anlamı
Kadın, kız, eksiketek.

-Samsun
Şıhlar *Ulubey, *Ünye -Ordu
-Trabzon
*Şavşat, Merdinik *Göle -Kars
-Yozgat
-Kayseri
-Niğde
*Ermenek -Konya

kanayaklı anlamı
Kaz, ördek.

-Samsun

kanayaklı anlamı
Kadın, kız.

Güneyce, *İkizdere Rize
Gezende *Gülnar İçel

kanayaklı eş anlamlısı

çaresiz
sf. 1. Çaresi bulunmayan, onulmaz: "Çaresiz derdimi oğlana anlatıp dükkâna döndüm." -A. Ümit. 2. Çare bulamayan (kimse), biçare: "Viranelerde yemek için ot toplayan çaresiz kadınlarla konuştu." -Ö. Seyfettin. 3. zf. Çıkar yol bulamayan bir biçimde: "Birdenbire kendini o kadar çaresiz hissetti ki oradan uzaklaşıp bir sütunun dibine çökerek ağlamaya başladı." -İ. O. Anar. 4. zf. İster istemez: "İkinci seçeneğin düşüncesi bile sinirlerini alt üst etmeye yettiğinden, çaresiz birinci yolu seçti." -E. Şafak.
kadın
is. 1. Erişkin dişi insan, zen erkek veya adam karşıtı: "Yanlarında, kendileriyle ahbaplık edecek dostlar, hizmetlerine koşacak kadınlar veya erkekler görmek isterler." -A. Ş. Hisar. 2. Evlenmiş kız. 3. sf. Analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri olan. 4. mec. Hizmetçi bayan. 5. esk. Bayan: "Hintli kadın, toplantıyı renklendirmek için herkesin kendisine bazı şeyler sormasını teklif ediyordu." -B. Felek.
yoksul
sf. 1. Geçinmekte çok sıkıntı çeken (kimse, toplum, ülke), yoksuz, fakir, fukara, zengin, varsıl karşıtı: "O kadar yoksulmuş ki rüyasında bile eline para değmemiş." -E. Şafak. 2. mec. İstenilen nitelikte ve özellikte olmayan, yetersiz: "Yazılarını okudum, sözlerini dinledim, bilgice onu biraz yoksul buldum." -M. Ş. Esendal.
zavallı
sf. (za'vallı) 1. Acınacak kadar kötü durumda bulunan: "Zavallı hekim kendisine zorla yutturulan afyonların tesiriyle yığıldığı yerden bir daha kalkamadı." -N. F. Kısakürek. 2. mec. Gücü bir şeye yetmeyen, âciz: "Bunu idrak etmekten o kadar zavallı ve biçareydi ki." -A. H. Tanpınar.

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.