Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

argaç ne demek?

 - 5 sözlük, 9 sonuç.

BSTS / Zanaat Terimleri Sözlüğü

argaç anlamı
(I) bakınız» arkaç
argaç anlamı
(II) 1. Yün düğümlerinin üzerinden geçirilen ve dokuma sırasında üzerine kirkitle vurulan pamuk iplik. (-Uşak; Taşpınar, Yenikent *Aksaray -Niğde; Köselerli *Tarsus -İçel) 2. Kumaşlarda enlilemesine dokunmuş ipler. (Başkışla *Karaman -Konya). 3. Dokuma tezgâhlarında, mekiğin içinde hareket ettiği kısımdaki yatay ipler. (Güllüce *Gümüşhacıköy -Amasya)

Güncel Türkçe Sözlük

argaç, -cı anlamı
is. Dokuma tezgâhlarında enine atılan iplik, atkı.

Türkçe - İngilizce

argaç anlamı
isim
1) weft
2) woof

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

argaç anlamı
1. Dokumalarda çözgü üzerine enliliğine atılan ip. 2. Bir iplik topunun bir çalıya sarılarak aldığı kavun biçimi: Şu ipliği argaç yap. 3. Kilim dokuma tezgâhı.
argaç anlamı
1. Davarların açıkta toplu olarak yattıkları yer, düz dağ sırtları: Davarların karnı doydu, argaca çekildi. 2. Hafif meyilli yer, bayır: Tarlanın argaç yerinde su durmaz. 3. Dağlarda kar biriken çukur yer. 4. Kuytu, siper yer.
argaç anlamı
Bir omuza alınan mertek veya ağacın, dengesini sağlamak için diğer omuzdan Altına konan destek.

Orhaniye *Marmaris -Muğla

argaç anlamı
Erkek tenasül organı.

Mecidiye *İzmit -Kocaeli

Yerleşim Birimleri Sözlüğü

Argaç anlamı
Şanlıurfa ili, Halfeti ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

argaç eş anlamlısı

atkı
is. 1. Soğuğa karşı omuzlara, başa, sırta veya boyna alınan örtü: "Omuzlarına attığı kalın yün atkıya rağmen üşümüş gibi titriyordu." -R. N. Güntekin. 2. Bazı kadın ayakkabılarında ve çocuk patiklerinde ayağın üstünden geçen, yandan iliklenen ince uzun parça. 3. Kapı ve pencerelerin yapımında üst tarafa konan ağaç, taş veya beton destek, üst eşik. 4. Dokuma tezgâhlarında mekikle enine atılan iplik, argaç. 5. hlk. Büyük yaba.

"argaç" için örnek kullanımlar

Argaç, dokuma tezgâhlarında enine atılan iplik ya da atkı Atkı ipliğinden geçirilen argaç, sıkıştırılır ve üst iplik sırası ile alttaki
Kaynak: Argaç
yenilli, kalınbük, Şıheyip, kırgı,ağcaosmanın bel, gelinboğan, argaç, hakkının ağrek, avlık, ağçeşme, teberik, kumlu, karagil, taşpınar,
Kaynak: Dambasan, Yozgat
Kürt halılarında sıklıkla simetrik düğüm sıraları arasında iki veya daha çok argaç mevcuttur, çok renkli kenar şeritleri yaygındır.
Kaynak: Kürtler

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.