kilise anlamı Rum.eklisia
1. Hristiyanların ibadet etmek için toplandıkları yer: § "
Derken kilisenin kapısından bir cemaat girdi." -Ahmet Midhat Efendi, Gönüllü, 51. § "
Amerika'da kilisesiz yolcu vapuru olmadığını ve bütün memleketlerde kilisesiz üniversite, semt ve mahalle bulunmadığını, bütün mabetlerin bir anda dolup taştığını bir an için unutalım." -Peyami Safa, Din, İnkılap, İrtica, 39. § "
Müzede veya kilisede gördüğümüz kadını, üç yüz sene evvelki kadını Yarım saat sokakta görürsünüz." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Sahnenin Dışındakiler, 72. § "
Kilisenin çan kuleleri, kubbeler..." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 87. § "
... mekteplerimiz, hatta Ermeni kilisesi, her çatı altı ahır olmuş." -Ruşen Eşref Ünaydın, C. 13, 54. §
"Hiç susmayan kilise çanları taninlerinde devam ediyorlar." -Ziya Gökalp, Ziya Gökalp'ın Mektupları, 404
. § "
Onların perdesi leylak ağaçları, sardunyalar, iki ulu ıhlamur, ortancalar, güller ormanlık dağlar, bir kilise kulesi ve hiç batmayan güneş."
-Adalet Ağaoğlu, Dar Zamanlar-3 Hayır, 86. §
"Köprücüler, 93 Rus Savaşı'ndan sonra, kiliselerle bazı semtlerde yapılan kâğıt paraları bile alırlardı." -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 342. §
"Saklandığı kilisede bir mareşal tarafından öldürülünce hemen ayaklandı." -Necip Fazıl Kısakürek, İhtilal, 67. §
"… kiliseye gitmemek için türlü bahaneler buldu." -Elif Şafak, Şehrin Aynaları, 17. § "
Bir golf sahası, tenis kortları, pazarları atla dolaşan ve palmiye ağaçlarının gölgelediği bir caddesi, bir hastanesi, bir mahkemesi, pastaneleri, iki oteli, iki kulübü, kiliseleri, mezarlıkları, bir kütüphanesi, doktorları, avukatları, manyak küçük memurları, bütün dedikodulara vâkıf kocakarıları, öğretmenleri, bir gazetecisi, kendilerini kimsenin anlamadığını iddia eden kadınları, canı sıkılan erkekleri, aile toplantıları var." -Nazım Hikmet Ran, Yeşil Elmalar, 127. § "
Evgeniye bütün kiliseleri dolaşıp mumlar adamış, dualar etmiş kocası gelsin diye, bu böyle." -Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 63. 2. Hristiyanlıkla ilgili dinî kuruluş. 3. Hristiyanlığın öğretilmesi, dinî işlerin yönetimi vb. ile ilgili papa ve piskoposlar topluluğu: § "
Bir zaman sonra feth-i Osmanî sayesinde buraları siyaseten Devlet-i Osmaniyeye ve ruhaniyeten dahi şark kilisesine, yani bizim Rum patrikhanesine tabi oldukları zaman..." -Ahmet Midhat Efendi, Gönüllü, 80. § "
Yüzyılın başında, aile üzerindeki egemenliğini, kilise devlete mi kaptırmıştı…" -Attila İlhan, Aydınlar Savaşı, 36.