Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kilitlemek ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

kilitlemek anlamı
(-i) 1. Anahtarla kilidi kapamak: "Annesi bu olaydan sonra iki gün kapıyı kilitlemiş, korku içinde yaşamıştı." -H. E. Adıvar. 2. Bir nesne veya bir kimseyi kilitli bir yere kapamak: Bütün giyeceklerini dolaba kilitlemişler. Çocuğu bodruma kilitlemiş. 3. Karşılıklı çıkıntı ve girintileri olan şeyleri birbirine geçirmek, kenetlemek: "Sırtüstü kerevete uzanarak iki elimin parmaklarını ensemde kilitledim." -R. N. Güntekin. 4. mec. Sıkıca tutmak: "Zehra parmaklarıyla kadehini kilitledi." -A. İlhan. 5. mec. Kapatmak: "Hafızamı kilitlemiştim, maziyi hiç çıkaramıyordum, küflensin kalsın orada diyordum." -A. Gündüz.

Türkçe - İngilizce

kilitlemek anlamı
fiil
1) lock
2) interlock
3) lock up
4) key
5) fasten
6) key in
7) close
8) make fast
9) fasten up
10) fence in
11) turn the key
12) key on
13) shut up

kilitlemek eş anlamlısı

kapatmak
(-i) 1. Bir malı değerinden aşağı bir karşılıkla elde etmek: "Evvelki hafta mühendis İlhami Bey'le karısı çok güzel bir bambu takımı kapattılar." -H. Taner. 2. (-e) Kapamak: "Emine aklını oynattı sandılar ve evine kapattılar, kapısını kilitlediler." -Y. K. Karaosmanoğlu. 3. Bir kadınla nikâhsız yaşamak. 4. (nsz) Yayımını yasak etmek, yayımına son vermek: Gazete kapatmak. 5. Herhangi bir yerin bütün masraflarını üstlenip başkalarını içeri almadan isteği doğrultusunda eğlenmek: "Geçen gün Kristal'i kapatmış, vur patlasın, çal oynasın âlemi yapmış." -H. E. Adıvar. 6. Bitirmek, unutturmak, söz edilmesini engellemek: "Sanatçılar arasındaki tatsız olayı kapatmak istiyordu." -Ç. Altan.

"kilitlemek" için örnek kullanımlar

Gün başlarken ve biterken apartmanın kapılarını açmak ve kilitlemek. Türkiye 'de Kemal Sunal 'ın oynadığı Kapıcılar Kralı ve Bizimkiler dizi
Kaynak: Kapıcılık
Kamamak fiili, bir şeyi kapatmak, kilitlemek demektir ki ruhların ele geçirilmesiyle alakalı olabilir. Kamanmak ise bunalmak demektir.
Kaynak: Kam (folklor)
desteklendirilmiş yatay ve kalın parmaklıklardan oluşan, orta boylu odacıklardır, burası tehlikeli varlıkları veya insanları kilitlemek için kullanılır.
Kaynak: Atlantis (Yıldız Geçidi)
Debriyaja basıldıktan sonra el freni, arka tarafın çekişini kontrol edebilmek amacıyla çekilir(Arka tekerleri kilitlemek için).
Kaynak: Drift (motor sporları)
ve MHP ve CHP ile görüştü Görüşme sonrası Kılıçdaroğlu, "Bizim hiçbir zaman parlamentoyu kilitlemek, çalıştırmamak gibi bir amacımız olmadı.
Kaynak: TBMM yemin krizi

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.