Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kolera ne demek?

 - 5 sözlük, 5 sonuç.

BSTS / Mikrobiyoloji Terimleri Sözlüğü

kolera anlamı İng. cholera
Vibrio cholerae'nın toksiniyle indüklenen ishalle karakterize hastalık.

BSTS / Patoloji Terimleri Sözlüğü

kolera anlamı İng. cholera
1. İnsanlarda; Vibrio cholera'nın salgıladığı, kuvvetli bağırsak toksinine bağlı olarak sıvı ve elektrolit kaybı, şok, asidozis, kusma ve akut, yaygın bağırsak yangısıyla seyreden toksemik-bakteriyel hastalık. 2. Veteriner hekimlikte, klinik ve patolojik olarak insanlardaki koleraya benzeyen ve Vibrio cholera'nın neden olmadığı kimi hastalıkları ifade eder.

Güncel Türkçe Sözlük

kolera anlamı
is. (kole'ra) tıp Şiddetli ishal ve kusmalarla kendini gösteren, çok bulaşıcı, salgın ve öldürücü bir hastalık: "O sene Hicaz'da şiddetli bir kolera vardı." -Ö. Seyfettin.

Türkçe - İngilizce

kolera anlamı
isim
1) cholera

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

kolera anlamı Fr.choléra
Şiddetli ishal ve kusmalarla kendini gösteren, çok bulaşıcı, salgın ve öldürücü bir hastalık: § "Bizimki diyor ki, mikrop kolera yapıyor, diyor." -Adalet Ağaoğlu, Toplu Oyunlar-Kozalar, 316. § "gazeteler İstanbul'da kolera zuhur ettiğini yazıyor." -Ziya Gökalp, Ziya Gökalp'ın Mektupları, 522. § "İskandal patlar patlamaz kendisini inkâr eden, koleradan kaçar gibi İstanbul'dan kaçan bu dayıyı saklandığı yerde yakalamak..." -Reşat Nuri Güntekin, Eski Hastalık, 178. § "Koleraya tutulmaya vücuda kolera mikrobu sokarak def ettikleri gibi..." -Ruşen Eşref Ünaydın, Hatıralar I, 97. § "O, benim nazarımda, Hac Yolu'nun bu bölgesinde vebalı, koleralı hastalara değil, ancak İstanbul'un kibar çevrelerinde nevrastenik hanımlarla lenfatik genç kızlara hekimlik edebilirdi." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Gençlik ve Edebiyat Hatıraları, 143. § "... orada şiddetli bir kolera zuhur ederek nüfus-ı mevcudenin üçte ikisini kırmış, helak etmiş olduğu için ahalisi böyle binnisbe az kalmıştır."-Ahmet Midhat Efendi, Gürcü Kızı Yahut İntikam, 94. § "Kolera gibi, veba gibi zelzele gibi ölümle hükumet, ademle saltanat etsinler." -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri III, 82. § "Babam söylerdi, Büyük Kolera'da iki yaşında imişim." -Ahmet Rasim, Eşkâl-i Zaman, 72. § "Vebada, koleradan kaçar gibi kaçtım." -Necip Fazıl Kısakürek, Aynadaki Yalan, 158.

"kolera" için örnek kullanımlar

Kolera Risalesi, 1820 yılında Hindistan 'da başlayan ilk kolera pandemisi (salgını) için yazılmıştır. O günkü koşullar dolayısıyla
Kaynak: Kolera Risalesi
kolera , Vibrio cholerae isimli bakteri nin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olan, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir
Kaynak: Kolera (anlam ayrımı)
Vibrio cholerae (aynı zamanda Kommabacillus), insanlarda kolera ya sebep olan bir eğilmiş-çubuk şekilli gram negatif bakteri dir.
Kaynak: Vibrio cholerae
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.