Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

komprador ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

BSTS / İktisat Terimleri Sözlüğü

komprador anlamı
bakınız» sömürü işbirlikçisi

Güncel Türkçe Sözlük

komprador anlamı
is. (ko'mprador) 1. Aracı. 2. mec. Çok zengin kimse. 3. tar. Uzak Doğu ülkelerinde yabancı ortaklıklar hesabına iş sözleşmesi yapan yerli aracı.

Türkçe - İngilizce

komprador anlamı
comprador

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

Komprador anlamı Fr.comprador
1. Yabancılarla işbirliği yapan, bir kapitalistin başka ülkelerdeki adamı; adam satın alıcı, çok zengin kimse: § "Batı pazarlarıyla tecimsel alışverişe giren ilk kompradorlar da Latin Amerika'dan." -Adalet Ağaoğlu, Geçerken, 95. § "Kompradorların bozuk düzeni…" -Orhan Pamuk, Cevdet Bey ve Oğulları, 579. § "…hükümetin içinde, komprador diyebileceğimiz…"-Attila İlhan, Batının Deli Gömleği, 363. 2. Aracı: § "Osmanlı'nın son döneminde, ecnebi sermayesinin ülkesindeki mümessilleri, ‘komprador' bir ticaret burjuvazisi oluşturmuşlardı…" -Attila İlhan, Aydınlar Savaşı, 10. 3. Uzak Doğu ülkelerinde yabancı ortaklıklar hesabına iş sözleşmesi yapan yerli aracı.

komprador eş anlamlısı

aracı
is. 1. Ara bulucu. 2. Üretici ile tüketici arasında alım satım konusunda bağlantı kuran ve bundan kazanç sağlayan kimse, mutavassıt. 3. ekon. İki şey arasında, bağlantı kuran kimse, vasıta. 4. ekon. İhracatçının ihracattan doğan alacaklarının büyük bir bölümünün malın yüklenmesinden hemen sonra, kalan kısmının ise para, malı alandan tahsil edildiğinde bir aracı banka tarafından ödenmesini sağlayan kredi veya yatırım tekniği.

"komprador" için örnek kullanımlar

Yarı-feodal, yarı-sömürge sosyal ve ekonomik yapı; emperyalizm, feodalizm ve komprador kapitalizm ittifakının üretim tarzındaki genel iz
Kaynak: Yeni Demokrat Gençlik
büyükelçisi Semyon Aralov yazdığı kitabında Rauf Orbay ve Refet Bele'nin Sovyetlere karşı olup komprador burjuvazinin temsilcisi olduğunu yazdı.
Kaynak: Refet Bele

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.