Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kotarmak ne demek?

 - 3 sözlük, 7 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

kotarmak anlamı
(-i) 1. Pişen yemeği başka kaba boşaltmak: "İki kız kardeş güle söyleye sofralarını hazırlayıp yemeklerini kotardılar." -M. Ş. Esendal. 2. Hazırlamak. 3. mec. Bir işi Tamamlamak, bitirmek. 4. mec. Üstesinden gelmek: "Yeter ki o beni içeri sokabilsin ve ben bu röportajı kotarayım." -A. Kulin.

Türkçe - İngilizce

kotarmak anlamı
fiil
1) dish up

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

kotarmak anlamı
1. Bir kaptan başka bir kaba yemek boşaltmak, yemeği kaplara dağıtmak. 2. Yemeği hazırlayıp yenecek duruma getirmek.
kotarmak anlamı
1. Bir işi bitirmek, başarmak. 2. Tutumlu kullanmak.
kotarmak anlamı
Koşarak gelmek : Tarladan aşağı kotarma!

-Rize

kotarmak anlamı
Konuşmak, söylemek: Adam oldu da laf kotarıyor.

-Diyarbakır

kotarmak anlamı
İşi sona erdirmek, bitirmek.

Çorum
Yozgat

kotarmak eş anlamlısı

bitirmek
(-i) 1. Bitmesini sağlamak, sona erdirmek, tüketmek, tamamlamak, sonuçlandırmak: "Bu işi sonuna kadar bitirmek lazım." -P. Safa. 2. Güçsüz düşürmek, bitkin duruma getirmek, yormak: "Onu en çok bitiren Filistin, Irak cepheleri oldu." -A. Gündüz. 3. Onulmaz duruma getirmek, mahvetmek: "Yetişir koştuğum aşkın peşi sıra / Bitirdi beni bu içki, bu kumar" -C. S. Tarancı.
hazırlamak
(-i) 1. Bir şeyi kullanılacak, yararlanılacak duruma getirmek: "Bir çeyrek saat içinde bavullarımızı bile hazırlayamazdık." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. (nsz) Bir şeyi ortaya koymak, gerçekleştirmek: Sözlük hazırlamak. 3. Önceden düzenlemek. 4. Önlem almak, sağlamak: Kış için kömürü hazırladık. 5. Sebep olmak, yol açmak: İç bölünmeler felaketi hazırlar. 6. (-i, -e) Birini herhangi bir şeyi yapabilecek veya bir şeyi yüklenebilecek duruma getirmek: "Yine ömründe bir kez bile tiyatroya gitmemiş olan babamı ertesi hafta annem hazırladı." -A. Ağaoğlu. 7. (-i, -e) Alıştırmak: Onu kötü habere hazırladık. 8. kim. Bir maddeyi elde etmek.

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.