Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kromozom ne demek?

 - 11 sözlük, 11 sonuç.

BSTS / Biyokimya Terimleri Sözlüğü

kromozom anlamı İng. chromosome
Pek çok gen içeren, genetik bilgiyi depolayan ve aktaran büyük bir DNA molekülü ve onun yardımcı proteinleri.

BSTS / Biyoloji Terimleri Sözlüğü

kromozom anlamı İng. chromosome Alm. Chromosome Fr. chromosome
(Yun. chroma: renk; soma: vücut) Prokaryot ve ökaryot hücrelerin çekirdeğinde bulunan, sayısı ve şekli her canlı için sabit ve belli olan, hücre bölünmesi şurasında iplikler hâlinde ortaya çıkarak koyu renkli boyanan yapılar. Kromozomlar üzerinde genler dizilidir. Her kromozom çok uzun bir DNA molekülü ile bu molekülle birlikte bulunan proteinlerin çok sayıda sarmallar meydana getirmesiyle hücre bölünmesinin metafaz safhasında belirgin olarak ortaya çıkar. İnterfazda sarmalların kısmen ya da Tamamen çözünmesi sebebiyle ayırt edilemezler. Prokaryot hücrelerin tek DNA molekülüne de kromozom denir.

BSTS / Dölerme ve Suni Tohumlama Terimleri Sözlüğü

kromozom anlamı İng. chromosome
Her türde belli sayı ve biçim gösterip kalıtsal özellikleri belirleyen genleri taşıyan koyu renkli cisimciklerden her biri.

BSTS / Fizyoloji Terimleri Sözlüğü

kromozom anlamı İng. chromosome
İnsan genetik materyalinin hücre bölünmesinin metafaz aşamasında belirgin duruma gelen ve ışık mikroskobu düzeyinde incelenebilen biçimi.

BSTS / Histoloji-Embriyoloji Terimleri Sözlüğü

kromozom anlamı Lat.Chromosoma
(Anatomi) Hücre bölünmesi anında kromatin ipliklerinin kısalıp kalınlaşmasıyla ortaya çıkan ve üzerinde genleri taşıyan koyu renkli cisimcikler. Kromozomlar hücre bölünmesinin metafaz evresinde iyice belirginlik gösterir ve sentromerlerin bulunduğu yere göre; metasentrik, submetasentrik, akrosentrik ve telosentrik kromozomlar diye adlandırılır.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

kromozom anlamı Fr. chromosome
(biyoloji, botanik)

BSTS / Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü

kromozom anlamı İng. chromosome
Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerlerinde genleri taşıyan DNA ve nükleoproteinden oluşmuş, karyokinez bölünme sırasında hücre çekirdeğinin içinde beliren ve kromatin ipliklerinin parçalara ayrılmasıyla oluşan, bazı karekterlerin yeni bireylere geçmesini sağlayan kıvrık çubuk biçimindeki yapı.

BSTS / Zooloji Terimleri Sözlüğü

kromozom anlamı İng. chromosome Osm. cismi hayatii nevati Alm. Chromosomen Fr. chromosome khroma,soma
(Yun. khroma = renk, Yun.soma = vücut): Çekirdekte bulunan, göze bölünmesi sırasında belirli hale geçen, sayı ve biçimi her tür için sabit olan, koyu boyanan ve ekviprodüktif özelliğe sahip parçaların herbiri.

BSTS / Zootekni Terimleri Sözlüğü

kromozom anlamı İng. chromosome
Canlı genetik materyalinin hücre bölünmesinin metafaz aşamasında belirgin hâle gelen ve ışık mikroskobu düzeyinde incelenebilen şekli.

Güncel Türkçe Sözlük

kromozom anlamı
is. biy. Karyokinez bölünme sırasında hücre çekirdeğinin içinde beliren ve kromatinin parçalara ayrılmasıyla oluşan, bazı yeteneklerin yeni bireylere geçmesine yarayan, kıvrık çubuk biçimindeki cisim: İnsanda kromozom sayısı üç çifttir.

Türkçe - İngilizce

kromozom anlamı
isim
1) chromosome

"kromozom" için örnek kullanımlar

Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir.
21 pair of chromosomes during cell division as a result of the wrong division to take place is caused by an extra chromosome.
Kaynak: saglik.milliyet.com.tr
Kromozom anomalileri; bir kromozom da meydana gelen yapısal ya da sayısal değişiklikleri gösterir. Genellikle mayoz ve mitoz u izleyen
Kaynak: Kromozom anomalileri
Bir kromozom un belirli bir kısmını oluşturan nükleotid dizisidir Popüler ve gayrıresmi kullanımda gen sözcüğü, "bir ebeveyinlerinden
Kaynak: Gen
Kromozom 4, 22 çift otozomal insan kromozom larından 4. olanıdır. İnsanlarda normalde bir çift halinde bulunur. 186 milyon baz çiftine ve
Kaynak: Kromozom 4 (insan)
Kromozom 22, insan genomu nda toplamda 23, otozom olaraksa 22 adet bulunan kromozom çiftlerinden biridir. kromozom 22 de iki kopya
Kaynak: Kromozom 22 (insan)
Kromozom 21, toplamda 22 çift olan otozomal insan kromozom larından yirmibirincisidir. İnsan larda normalde bir çift halinde bulunur.
Kaynak: Kromozom 21 (insan)
Kromozom 15, toplamda 22 çift olan otozomal insan kromozom larından onbeşincisidir. İnsan larda normalde bir çift halinde bulunur.
Kaynak: Kromozom 15 (insan)
Kromozom 12, toplamda 22 çift olan otozomal insan kromozom larından onikincisidir. İnsan larda normalde bir çift halinde bulunur.
Kaynak: Kromozom 12 (insan)
Kromozom 5, 22 çift otozomal insan kromozom larından 5. olanıdır. İnsan larda normalde bir çift halinde bulunur. 181 milyon baz çiftine ve
Kaynak: Kromozom 5 (insan)
Kromozom 13, toplamda 22 çift olan otozomal insan kromozom larından onüçüncüsüdür. İnsan larda normalde bir çift halinde bulunur.
Kaynak: Kromozom 13 (insan)
Kromozom 9, 22 çift otozomal insan kromozom larından 9. olanıdır. İnsan larda normalde bir çift halinde bulunur. 136 milyon baz çiftine ve
Kaynak: Kromozom 9 (insan)
Kromozom 16, toplamda 22 çift olan otozomal insan kromozom larından onaltıncısıdır. İnsan larda normalde bir çift halinde bulunur.
Kaynak: Kromozom 16 (insan)
Kromozom 8, 22 çift otozomal insan kromozom larından 8. olanıdır. İnsan larda normalde bir çift halinde bulunur. 146 milyon baz çiftine ve
Kaynak: Kromozom 8 (insan)
Kromozom 18, toplamda 22 çift olan otozomal insan kromozom larından onsekizincisidir. İnsan larda normalde bir çift halinde bulunur.
Kaynak: Kromozom 18 (insan)
Kromozom 14, toplamda 22 çift olan otozomal insan kromozom larından ondördüncüsüdür. İnsan larda normalde bir çift halinde bulunur.
Kaynak: Kromozom 14 (insan)
Kromozom 19, toplamda 22 çift olan otozomal insan kromozom larından ondokuzuncusudur. İnsan larda normalde bir çift halinde bulunur.
Kaynak: Kromozom 19 (insan)
Kromozom 17, toplamda 22 çift olan otozomal insan kromozom larından onyedincisidir. İnsan larda normalde bir çift halinde bulunur.
Kaynak: Kromozom 17 (insan)
Kromozom 10, toplamda 22 çift olan otozomal insan kromozom larından onuncusudur. İnsan larda normalde bir çift halinde bulunur.
Kaynak: Kromozom 10 (insan)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.