Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

küçük ünlü uyumu ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

BSTS / Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü

küçük ünlü uyumu anlamı İng. labial harmony, labial asssimilation Osm. küçük ahenk kaidesi Alm. Labialharmonie, Labialassimilation Fr.harmonie labiale, assimilation lablale
(Derleme.. dudak uyumu, dudak uyumu kanunu, küçük ahenk kanunu, dudak benzeşmesi, düzlük yuvarlaklık uyumu) Türkçe bir sözcükte, düz ünlüden sonra düz ünlünün; yuvarlak bir ünlüden sonra, dar yuvarlak veya geniş düz ünlünün gelmesi: Evler, etek, salkımlar, ördek, oğlak, uzak, odun, oluk, çocuk, üzgün vb.

BSTS / Gramer Terimleri Sözlüğü

küçük ünlü uyumu anlamı İng. labial harmony, labial assimilation Alm. Labialharmonie, Labialassimilation Fr. harmonie labiale, assimilation labiale
Türkçe kelimelerin ilk hecelerindeki ünlülerin düz veya yuvarlak oluşlarına göre onu izleyen hecelerdeki ünlülerin, kelimenin ilk hecesi düz ünlülü ise düz, yuvarlak ünlülü ise dar yuvarlak veya geniş düz olarak gelmesi kuralı: yazı, yazmalar, tanıdık, susamak, uyanık, yükseliş, oda, öksüz, oğul, korku, dolu gibi.

BSTS / Türk Dünyası Gramer Terimleri Kılavuzu

küçük ünlü uyumu anlamı
bakınız» düzlük yuvarlaklık uyumu

Güncel Türkçe Sözlük

küçük ünlü uyumu anlamı
is. db. Türkçe bir kelimede düz ünlülerden (a, e, ı, i) sonra düz ünlülerin, yuvarlak ünlülerden (o, ö, u, ü) sonra dar yuvarlak (u, ü) veya düz geniş (a, e) ünlülerin gelmesi, küçük sesli uyumu: Evler. Etek. Salkımlar. Ördek, Okul, Sucuların gibi.

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.