Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

mandepsi ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

mandepsi anlamı
is. (mande'psi) argo Tuzak, oyun.

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

mandepsi anlamı Rum.mándapse
Tuzak, oyun:§ "Hayasızca bizi mandepsiye bastırdılar..." -Reşat Nuri Güntekin, Balıkesir Muhasebecisi, 57. § "Herif Poliksina'yı kalabalıkta kaybettiğinden bir mandepsiye bastırdığından dolayı pervane gibi ararken benim yanında dominosuna uygun bir kadın görünce..." -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 329. § "Ah Aysel'in aklını çelip, onu da beni de, rahat ve garantili bir kazançtan ettiği yetmezmiş gibi; ister misin şimdi, hepimizi mandepsiye bastırıp, başkasıyla tüyüversin ?" -Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 298.

mandepsi eş anlamlısı

oyun
is. 1. Vakit geçirmeye yarayan, belli kuralları olan eğlence: Tenis, tavla, dama, çelik çomak, bale oyundur. 2. Kumar: "Bazıları oyun başından kalkar kalkmaz her şeyi unuturlar." -P. Safa. 3. Şaşkınlık uyandırıcı hüner: Hokkabazın oyunu. Cambazın oyunu. 4. Tiyatro veya sinemada sanatçının rolünü yorumlama biçimi. 5. Müzik eşliğinde yapılan hareketlerin bütünü: Zeybek oyunu. "Büyük annem yeni dansları eski kabakçı Arapların oyunu kadar bile güzel bulmuyor." -H. E. Adıvar. 6. Seslendirilmek veya sahnede oynanmak için hazırlanmış eser, temsil, piyes. 7. Bedence ve kafaca yetenekleri geliştirmek amacıyla yapılan, çevikliğe dayanan her türlü yarışma: Olimpiyat oyunları. Akdeniz oyunları. 8. sp. Güreşte rakibini yenmek için yapılan türlü biçimlerde şaşırtıcı hareket. 9. sp. Teniste, tavlada taraflardan birinin belirli sayı kazanmasıyla elde edilen sonuç. 10. mec. Hile, düzen, desise, entrika: "Atatürk hiçbir zaman onların oyununa kanmış değildir." -H. Taner.
tuzak
is. 1. Kuş veya yaban hayvanlarını yakalamaya yarayan araç veya düzenek. 2. mec. Birini güç ve tehlikeli bir duruma düşürmek için kurulan düzen, komplo: "Onun bana gönderdiği mektuplar filan hep tuzak, hep birer şantajdan ibaretti." -O. C. Kaygılı.
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.