manevra anlamı İt..manovra
1 . Bir aletin işleyişini düzenleme, yönetme işi veya biçimi. 2. Geminin bir yere yanaşmak veya bir yerden çıkmak için yaptığı hareket: § "
Juşia cümleden ziyade bu manevradan hoşlanıp, yelkenleri niçin çözdürmüş olduğunu Alazo'ya sual eyledikte..." -Ahmet Midhat Efendi, Zeyli Hasan Mellâh Yahut Sır İçinde Esrar, 44. § "
Manevra çok uzamadı. Çubuklar kalkınca azim bir kaynaşma oldu." -Ruşen Eşref Ünaydın, Hikâyeler, 24. 3. Lokomotifin, katar katmak veya katar dağıtmak için ileri geri giderek hattan hatta geçmesi: § "
İlk defa Silifke'ye geldiğin zaman baban manevrada idi." -
Reşat Nuri Güntekin, Eski Şeyler, 224. §
"Manevracı lokomotifinin düt dütleri…" -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 300. 4. Hareket, gidiş geliş: §
"...
fevkalade bir manevrayla fiilin kolanını kesti." -Necip Fazıl Kısakürek, Peygamber Halkası, 206. 5. Asker birliklerini savaşa hazırlamak amacıyla, arazi üzerinde yapılan geniş ölçüde savaş denemesi: § "
Daha gençken, manevralara çıkılmadan önce, muhabbete dalarak sabaha yakın zamanlara kadar içsek bile, ben bazen hiç uyumadan saatinde doğrudan doğruya vazifem başına giderdim." -Ruşen Eşref Ünaydın, Hatıralar III, 127. § "
Ay görünür görünmez, cılasunlar savaş manevrasına başlar." -Ziya Gökalp, Türk Uygarlığı Tarihi, 79. §
"Bu şekilde hareket ilişkilerimize daha yeni bir ufuk açacak ve daha büyük bir manevra kabiliyeti kazandıracaktır.-Attila İlhan, Batının Deli Gömleği, 72. 6.
mec. İstenilen amaca ulaşmak için tutulması gereken yol: § "
Senin üzerindeki manevramda muvaffak olamadım." -Peyami Safa, Bir Tereddüdün Romanı, 176. § "
Manav, bu manevrayı çaktı, dükkândan fırladı." -Ahmet Rasim, Eşkâl-i Zaman, 65. § "
… şu ara önemli askeri manevralar yaptığını…"-Attila İlhan, Batının Deli Gömleği, 390.