Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

matmazel ne demek?

 - 3 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

matmazel anlamı
is. 1. Evlenmemiş Hristiyan kızlar için "bayan" sözü yerine kullanılan bir unvan: "Matmazelin saçı başı birbirine karışmıştı." -S. F. Abasıyanık. 2. esk. Konaklarda yabancı dil eğitimi veren kadın.

Türkçe - İngilizce

matmazel anlamı
isim
1) mademoiselle
2) miss

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

matmazel anlamı Fr.mademoiselle
1. Fransızcada evlenmemiş kızlar için kullanılan unvan, bayançe: § "Matmazel, sizin mükemmel bir aktris olduğunuzu işitiyorum." -Peyami Safa, Sözde Kızlar, 50. § "Sessiz oturan bir matmazelden Fransızca Polonya basını adındaki on iki, on üç sayfalık bir forma alarak okumaya başladım." -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 174. § "Sandığa eğilen birini gelin hanım (annem) görmüş ve karanlıkta bol saçları yüzünden Matmazele benzetmiş."-Necip Fazıl Kısakürek, O ve Ben, 29.2. Türkçede evlenmemiş Hristiyan kızlar için "bayan" sözü yerine kullanılır: § "O kadar kabarmış ki, zamanımızda Hristiyan matmazellerinin giydiği fistanlar bu kadar kabarmaz." -Ahmet Midhat Efendi, Dünyaya İkinci Geliş, 100. § "Hele madamlar, matmazellerle hanımlar arsındaki çekişmeleri polislerle, arkadaki hortumlara asılan insanlar arasındaki geçimsizliği anlatacak olsam daha nice sayfalar dolar." -Ruşen Eşref Ünaydın, Hatıralar I, 74.
matmazel anlamı Fr.mademoiselle
Türkçede evlenmemiş Hristiyan kızlar için "bayan" sözü yerine kullanılan bir söz: § "Bir akşam üstü, kantinde, Fransız öğretmenlerden Matmazel Masson'la oturmuş laflanıyorduk." -Attila İlhan, Aydınlar Savaşı, 59.

"matmazel" için örnek kullanımlar

1873'de kardeşine matmazel de Percy ile evlenmek istediğini belirtmek için mektup yazmıştır fakat bu olayın olduğuna dair bir kanıt yoktur
Kaynak: Orelie-Antoine de Tounens

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.