Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

mekanikçilik ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

BSTS / Eğitim Terimleri Sözlüğü

mekanikçilik anlamı İng. mechanism Osm. mihanikiye Fr.mécanisme
Gerçeğin aslında özdeksel olduğunu, doğal özelliği bakımından gerekirci bir nitelik taşıdığını, ruh ve doğa üstü güçlere bağlı olmaksızın neden-sonuç ilişkileri çerçevesinde belirdiğini ileri süren ve bütün olayları devimlerle açıklamaya çalışan bir felsefe çığırı.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

mekanikçilik anlamı İng. mechanism Osm. mihanikiye Alm. Mechanismus Fr.mécanisme
1- (Fizikte) Bütün fiziksel olayları uzay ve uzayda yer değiştirmelerle açıklayan görüş. (Ör. Isının mekanikçi açıklanışı.) 2- (Dirimbilimde) Canlı varlıkları, organik olayları mekanik yasalara göre açıklamaya çalışan öğreti. (Özel bir yaşama gücünün varlığını kabul eden -> dirimselciliğin karşıtı.) 3-(Fizikötesinde) Demokritos'un atomculuğunda temellendirilmiş olan mekanik-doğa ve evren görüşü. Cansız cisimlerin devinim ve etkilerinin mekaniğini tüm gerçeklik olaylarının öz örneği sayan ve ruhsal-tinsel olayları da ancak nedensel-mekanik açıdan ele alan dünya görüşü.

Güncel Türkçe Sözlük

mekanikçilik, -ği anlamı
is. fel. 1. Bütün fiziksel olayları, uzay ve uzayda yer değiştirmelerle açıklayan görüş, mekanizm, devimselcilik karşıtı. 2. Canlı varlıkları, organik olayları, mekanik yasalara göre açıklayan öğreti, mekanizm.

Türkçe - İngilizce

mekanikçilik anlamı
isim
1) mechanism

mekanikçilik eş anlamlısı

mekanizm
is. fel. Mekanikçilik.

mekanikçilik zıt anlamlısı

devimselcilik
is. fel. Beliren ve gelişen şeylerin kendiliklerinden etkin olduklarını, gelişmelerini sağlayan gücün dışarıdan gelmeyip kendileriyle özdeş bulunduğunu ileri süren öğreti, gürecilik, dinamizm, mekanikçilik karşıtı.
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.