Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

moral ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

moral, -li anlamı
is. Bir insanın ruhsal gücü, manevi güç, maneviyat: Morali bozuk bir insan.

İngilizce - Türkçe

moral anlamı
sıfat
1) manevi
2) ahlâki
3) törel
4) dürüst
5) ahlâklı
isim
1) kıssadan hisse
2) ahlâk dersi
3) medeni cesaret

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

moral anlamı Fr.morale
Bir insanın ruhsal gücü, yürek gücü, maneviyat; manevi: § "Ve bütün kanunlar, bütün sosyal ve moral prensipler hep onun korkunç instinct'lerine gem vurmak için konulmamış mıydı?" -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 175. § "Ama böyle bir sorunun arkasında toplumsal ve moral başka nedenlerde var:" -Adalet Ağaoğlu, Geçerken, 77. § "Buraya filozofi ve moral derslerini almaya gelmişiz." -Ahmet Midhat Efendi, Yeryüzünde Bir Melek, 251. § "Fransa'da isim olarak da "moral" kelimesiyle karşılanan "manevi" aynı zamanda "ahlak" manasına gelir." -Peyami Safa, Din, İnkılap, İrtica, 29. § "… fikir birliği, moral yüksekliği esasını toplayarak ne büyük bir ruhani kaynaktan İslam gönüllerine aktığını hakkıyla canlandırır." -Ahmet Rasim, Ramazan Sohbetleri, 169. § "Limni Adası'nın tabiatı ve iklimi moralimizi düzeltmişti" -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 90. § "Teknik bir ıstılah olarak da, entelektüel ve moral bir anlayış olarak da, hümaniz de daima ağır basan etimolojidir." -Cemil Meriç, Kırk Ambar, 113.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

moral anlamı
(< Fr. morale) moral

moral eş anlamlısı

maneviyat
ç. is. (ma:neviya:tı) 1. Maddi olmayan, manevi şeyler: "Maddi faydalar temin etmeyen zaferin maneviyatıyla övünmekten ne çıkar?" -H. R. Gürpınar. 2. mec. Yürek gücü, moral: "Bu hastalıkta mühim olan maneviyattır, maneviyatınızı kuvvetli tutunuz." -A. İlhan.

"moral" için örnek kullanımlar

Ondan sonra artık moral Galatasaray'dan yanaydı, inandılar ve yaptılar.
After that, no longer favored moral Galatasaray, believed and they did.
Kaynak: blog.milliyet.com.tr
Emre'nin jesti bana ve takım arkadaşlarıma kalan maçlar için moral oldu.
Emre was a moral gesture to me and my teammates for the remaining matches.
Kaynak: fanatik.com.tr
Nedense belki de seyirci moral desteğinin eksikliği ile F.Bahçe özellikle 2.
For some reason, perhaps the audience with a lack of moral support, especially 2 F. Garden
Kaynak: skorer.milliyet.com.tr
Erken gelen golle moral bulan ve oyuna ağırlığını koyan Katalan takımının, 39.
Early goals from the Catalan team's morale, which finds and the weight of the game, 39
Kaynak: bloomberght.com
Often, stories related in the Qur'an tend to concentrate more on the moral or spiritual significance of the event rather than the details
Kaynak: Biblical narratives and the Quran
Güven, Moral ve Kondisyonun Önemi ve Düzenlenmesi : Güven,moral ve kondisyon maç motorunu skill ve tecrübe ile etkileyen faktorlerdendır.
Kaynak: Footstar
çatışmalara çekmiş, zaman kazanmak için toprak vermiş, inatçı bir savunma sürdürerek bu kuvvetlerin gücünü zayıflatmış ve moral olarak yıpratmıştır.
Kaynak: Uranüs Harekâtı
Otel, yapısı, teknik donanımı, konforu ve bakım koşulları gibi maddi, sosyal değeri, personelin hizmet kalitesi gibi moral elemanlarıyla
Kaynak: Otel
arasında Masonluğun yapısal bir kuralı olarak duyurulan üstün bir yaratıcıya inanmanın da bulunduğu bazı moral ve metafizik idealleri paylaşırlar
Kaynak: Masonluk
Saldırılar Alman ordusunu demoralize olmasına yol açmış ve moral çöküntüsü yaşayan Alman ordusu kenara çekilmesine neden olmuş ve I. Dünya
Kaynak: Yüz Gün Taarruzu
Dünya Savaşı sırasında askerlere moral vermek için cephelerde şarkı da söyleyen Dietrich'in, 50 ve 60'larda yükselen bir kariyeri olmuş,
Kaynak: Marlene Dietrich
düzenleyerek, topçu birliklerini akıllıca kullanarak ve birliklerine büyük bir moral gücü vererek Verdun'da tarihe geçecek bir zafer kazandı.
Kaynak: Philippe Pétain
İki ülkenin birbirini olası bir sıcak savaştan önce moral olarak çökertme çabalarında, uzay teknolojisi araç olarak kullanıldı.
Kaynak: Uzay Yarışı
açısından ve gerekse orduların savaş güçleri ile moral güçlerinin ayakta tutulması açısından sivil savunma adı verilen kavram ortaya çıkmıştır.
Kaynak: Sivil savunma
partinin, bir toplumsal sınıfın davranışlarına yön veren politik , hukuk sal, bilim sel, felsefi , din sel, moral , estetik düşünce ler bütünü.
Kaynak: İdeoloji
Savaşı sırasında askerlere moral vermek için gösteriler düzenleyen topluluklarda yer aldıktan sonra Birmingham Repertuvar Tiyatrosu'na girdi.
Kaynak: Paul Scofield
istatistiklerine girmekten bu güç sayesinde kurtulmuş, tıbbın çözüm bulamadığı kanserin tedavisinde çoğunlukla, yüksek moral ve iyileşme azmi olmuştur.
Kaynak: Plasebo etkisi
topraklarından çekilmeye zorladı ve Sırp isyancılar kazandıkları bu askeri başarı ile hem maddi hem de manevi olarak moral ve güç depoladılar.
Kaynak: Mişar Muharebesi
sadece Türkiye'nin etkin tanıtımı olmayacak, aynı zamanda Almanya'da yaşayan 2.5 milyonu aşkın Türk yurttaşına da moral ve özgüven vermştir.
Kaynak: Almanya'daki Türk Günü

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.