Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

mozaik ne demek?

 - 6 sözlük, 6 sonuç.

BSTS / Biyoloji Terimleri Sözlüğü

mozaik anlamı İng. mosaic Alm. Mosaik Fr. mosaïque
Virüslerin yol açtığı yaprakların üzerinde benek şeklinde lekelerin oluştuğu bir bitki hastalığı.

BSTS / Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü

mozaik anlamı İng. mosaic Lat.musivum opus Alm. Mosaik Fr. mosaïque
(Resim) Taban, duvar ya da kubbelere sıvanan harç üzerine kare prizma biçiminde renkli taş parçalarının yanyana sokulmasiyle yapılan resim. a. bakınız» kakma, cammozaik.

BSTS / Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü

mozaik anlamı İng. mosaic (electrode), light-sensitive mosaic Alm. Mosaik(-Elektrode) Fr. mosaïque (photoélectrique, photosensible)
TV. Görüntünün, üzerine düşürüldüğü ve tarandığı, bir yüzü gümüşlü, görüntüyü alan öbür yüzü ışıkgözü gibi çalışan sayısız maden parçacıklarından oluşmuş ince mika.

Güncel Türkçe Sözlük

mozaik, -ği anlamı
is. 1. Türlü renklerde, küçük küp biçiminde mermer, taş veya pişmiş toprak parçalarının yan yana getirilmesiyle yapılan resim ve bezeme işi. 2. Bu iş için kullanılan mermer parçaları: "Mozaikten tapınaklar yapar, tunçtan kaleler, fil dişinden tahtlar kurarmışsın." -R. H. Karay. 3. Tatlı bisküvi parçalarıyla yapılan kakaolu pasta. 4. İnce kum, çimento ve küçük mermer parçalarından oluşan karışımla döşeme sıvası. 5. sf. Bu sıvayla yapılan (döşeme, merdiven vb.). 6. mec. Değişik dillere ve kültürlere sahip insan topluluğu: "Adları bize kadar gelenlerin bünyelerine dikkat edilirse gerçekten acayip bir mozaik elde edilir." -A. H. Tanpınar.

Türkçe - İngilizce

mozaik anlamı
isim
1) mosaic
2) inlay
sıfat
1) mosaic

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

mozaik anlamı Fr.mosaïque
1. Türlü renklerde, küçük küp biçiminde mermer, taş veya pişmiş toprak parçalarının yan yana getirilmesiyle yapılan resim ve bezeme işi: § "Kemerlerden bir damla Altın mozaik yere düşmüş sanırdınız..." -Ruşen Eşref Ünaydın, Hatıralar III, 179. § "Renk de değil birkaç rengin birleşmesinden olma; "mozaik" ." -Ahmet Rasim, Şehir Mektupları, 76. § "Cenap Bizanslı bir mozaik üstadı." -Cemil Meriç, Kırk Ambar, 305. § "Şişli'de, apartman inşaatlarında çalışan, Kemaliyeli mozaikçilerin, Bayburtlu marangozların gravürlerini yaparım." -Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 259. 2. Bu iş için kullanılan mermer parçaları: § "Bir torba iyi seçilmiş deniz çakılı. Topla topla, ne yapacaktın? Bir mozaik." -Adalet Ağaoğlu, Bir Düğün Gecesi, 101. § "Bastığı yer sanatlı mozaiklerden olmazsa incineceği iddia ederdi." -Necip Fazıl Kısakürek, İhtilal, 62. 3. İnce kum, çimento ve küçük mermer parçalarından oluşan karışımla döşeme sıvası. 4. Tatlı bisküvi parçalarıyla yapılan kakaolu pasta. 5. Çimento içine küçük mermer parçaları konulup doldurularak yapılan (döşeme, merdiven vb.). 6. Değişik dillere ve kültürlere sahip insan topluluğu.

"mozaik" için örnek kullanımlar

Irak'ta Kürtlerin Türkmenlerle oluşturacakları yeni mozaik, Türkiye yapılanmasına çok uygun düşer.
Turkmen and Kurds in Iraq to form the new mosaic, Turkey drops very convenient structure.
Kaynak: diyarbakirsoz.com
Müzede, 4 kapalı 1 açık sergi salonu, kütüphane, müzik, drama, el işleri, mozaik, resim atölyesi, konferans salonu, kafeterya, konuk evi yer alıyor.
The museum, 4 off 1 outdoor exhibition hall, library, music, drama, arts and crafts, mosaics, painting workshop, conference room, cafeteria, guest house is located.
Kaynak: sondakika.com
Tefenni ve çevre ilçelerden eğitimi başarıyla tamamlayan yeni girişimci adayları, mermer mozaik, hediyelik eşya ile mobilya üretimi ve gıdada hizmet sektöründe faaliyet sürdürmeyi planlıyor.
Upon successful completion of training new entrepreneurs Tefenni and neighboring districts, marble mosaic, gift shop and food service sector and plans to continue production of furniture.
Kaynak: haberler.com
"Mozaik desenli halı üreteceğiz" İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, ayrıca antik kent merkezinde kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan mozaik desen ile İzmir'e özel bir halının üretileceğini müjdeledi.
"Mosaic patterned carpet will produce" Chamber of Commerce Chairman of the Board of Directors Demirtas, as well as the center of the ancient city of Izmir with mosaic patterns that occur during excavation work will produce a special heralded the carpet.
Kaynak: yerelgundem.com
Zeugma Mozaik Müzesi; 9 Eylül 2011 tarihinde Gaziantep 'te açılan ve 1700 metrekarelik mozaik ile Dünya'nın en büyük mozaik müzesi olma
Kaynak: Zeugma Mozaik Müzesi
Biyoloji Tütün mozaik virüsü İnşaat Mozaik sıva Gastronomi Mozaik pasta Plastik sanatlar Mozaik bezeme sanatı. Internet Mozaik (tarayıcı)
Kaynak: Mozaik (anlam ayrımı)
Tütün mozaik virüsü, çubuk ya da ince uzun virüs lerdir. 300 nm uzunlukta çubuklar şeklindeki virüs partikülleri mekanik olarak yayılır.
Kaynak: Tütün mozaik virüsü
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, İstanbul 'da Sultanahmet Meydanı 'nındaki Arasta Pazar'da yer alan mozaik müzesidir. Müze binası, üzerine
Kaynak: Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
Böylece, mozaik zar modeli ya da akışkan-mozaik zar modeli 1966 yılında Singer ve Lenard tarafından ortaya atılmasına rağmen, 1972 '
Kaynak: Hücre zarı
Bir süre Gaziantep Arkeoloji Müzesi 'nde sergilenen mozaik, 9 Eylül 2011 tarihinden itibaren Zeugma Mozaik Müzesi 'nde sergilenmektedir
Kaynak: Çingene Kızı
Hülya Vurnal İkizgül (d. 1966 , İstanbul ), mozaik sanatçısı. İstanbul Bahçelievler Lisesi'ni (1985 ) ardından, Marmara Üniversitesi Güzel
Kaynak: Hülya Vurnal İkizgül
Antik şehir, Roma döneminden kalan mozaik leri ile dünyaca ünlüdür. sergilendikten sonra, 2011 yılında Zeugma Mozaik Müzesi ne taşınmışlardır.
Kaynak: Zeugma
Tek katlı kübik epitel e, üstten bakıldığında hücre ler mozaik şeklinde görünür. Genelikle altıgen veya çokgen şeklinde olan hücreler,
Kaynak: Tek katlı kübik epitel
Lale kıran virüs ("Lale mozaik virüsü" veya kısaca "TBV" olarak da bilinir), lale lere olan etkisiyle ünlü bir bitki virüs üdür. Mozaik
Kaynak: Lale kıran virüs

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.