Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

opera ne demek?

 - 7 sözlük, 7 sonuç.

BSTS / Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü

opera anlamı Fr. Opéra, Drame lyrique
Orkestranın uydaşlığiyle ( refakatiyle) oynanan şarkılı, nazımlı yüksek sahne eseri, ki lirik dram da denir.

BSTS / Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü

opera anlamı İng. opera Alm. Oper Fr. théâtre lyrique, opéra itl. opera
Konuşmaları yüceltilmiş, orkestra eşliğindeki insan sesi ile gerçekleştirilen ve müziğin önemli bir öğe olarak tüm dramatik özellikleri denetlediği oyunlara verilen ad.

BSTS / Tiyatro Terimleri Sözlüğü

opera anlamı Alm. Oper Fr. drame lyrique İtl: Opera
(İt. Opera - yapıt) XVIII. yüzyıldan bu yana, metni, orkestra eşliğindeki insan sesi ile yürütülen müzikli oyunlara verilen ad. Floransa'lı soylu kişilerin "Camerata" topluluğunca eski Yunan oyunlarını yeniden yaşatmak çabasıyla ortaya çıkmış bir türdür. Koronun eşliğinde ezgilerle beslenen eski Yunan oyunları örnek alınarak "Daphne" adlı ilk operayı, Ottavio Rinnucini yazmış ve Jacopo Peri bestelemiştir. Bu ilk opera, 1590 yılı karnavalında Floransa'da oynanmıştır.

BSTS / Yazın Terimleri Sözlüğü

opera anlamı
XVIII. yüzyıldan bu yana, metni, orkestra eşliğindeki insan sesi ile yürütülen oyun.

Güncel Türkçe Sözlük

opera anlamı
is. (ope'ra) 1. Sözlerinin bütünü veya çoğu şarkılı olarak söylenen müzikli tiyatro eseri: "Viyana tiyatrolarına, operasına, aktris hayatına, gece eğlencelerine dair bildiklerini, gördüklerini hep anlattı, anlattı." -P. Safa. 2. Bu eseri oynayan sanatçı topluluğu. 3. Böyle eserlerin oynandığı yapı.

İngilizce - Türkçe

opera anlamı
isim
1) opera

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

opera anlamı İt..opera
1.Sözlerinin bütünü veya çoğu şarkılı olarak söylenen müzikli tiyatro eseri: § "Bunlar hep o muharebe vaka-i azimesi üzerine kendileri için birer cihet-i ihtisas bularak kasideler söylerler, levhalar boyarlar, heykeller yontarlar, romanlar, dramlar, komedyalar tertip ederler. Şarkılar, marşlar, operalar bestelerler." -Ahmet Midhat Efendi, Gönüllü, 5. § "Wagner operasının şahısları gibi hususi havlarla gelişleri, onun içinde uyanışları vardı." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, 60. § "Halbuki opera veya gazel dört köşesinden ilmikle boğulmuş bir feryattır." -Peyami Safa, Şimşek, 242. § "Halit Ziya "Rigaletta" operasından esinlendiği Mösyö Kanguru adlı bir uzun hikâyesini… ona adamıştı." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Gençlik ve Edebiyat Hatıraları, 19. § "Bir hanım meşhur Faust Operasının -nihayetine takarrüp ettiği-bahçe faslını şedit bir hiss-i mahasinperverane ile çalıyordu." -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri I, 48. § "Feodal şatolarda opera zuhur etti." -Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esasları, 49. § "Bale, opera gecelerine gitmiyorlar mı?" -Adalet Ağaoğlu, Bir Düğün Gecesi, 12. § "Yukarda Muzika-yı Hümayun Karmer operasının en beylik parçasını çalıyordu." -Nazım Hikmet Ran, Kan Konuşmaz, 161. § "Mesela, roman, fabl, opera bu kuralların dışında kalır." -Cemil Meriç, Kırk Ambar, 59. § "…klasiklerin çevirisi buna dayandırıldığı gibi, Devlet Konservatuvarı'na Devlet Tiyatro Bale ve Operası'na verilen abartılmış önem, bundan kaynaklanıyordu." -Attila İlhan, Aydınlar Savaşı, 24. 2. Böyle eserlerin oynandığı yapı: § "Ah, bugün operada bir locam var." -Ruşen Eşref Ünaydın, C. 9, 156. § "Bu handiyse grotesk opera sahnesi, o denli canlı ve önündeydi ki, Viki'nin başı döndü." -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 296. § "Operadan çıkınca, Régence var Paris'te, güzel, tarihîbir lokanta, orada konuştuk uzun uzadıya. Razı oldu tabii." -Peyami Safa, Yalnızız, 234. 3. Bu eseri uygulayan sanatçı topluluğu.

"opera" için örnek kullanımlar

Prag, Avrupa'nın en güzel 'opera ve bale' binalarından birine sahip.
Prague, Europe's most beautiful 'opera and ballet' has one of the buildings.
Kaynak: radikal.com.tr
Adblock Plus plugs into any Chrome, Firefox, Opera or Android browser.
Adblock Plus plugs into any Chrome, Firefox, Opera or Android browser.
Kaynak: turk.internet.com
Ayine katılan opera devleri tabii ki Calla da ayakta alkışlayacaktı Gencer'i!
Calla giants of opera, of course, also participated in ritual standing Gencer alkışlayacaktı!
Kaynak: gundem.milliyet.com.tr
İddia edilene göre ceza sürecinin oluşumunda etkin role Google ve Opera sahip.
Active role in the formation of the criminal process in accordance with claim to that with Google and Opera.
Kaynak: haberciniz.biz
Opera salonu opera performanslarının sergilenmesi amacıyla kullanılan binalara verilen isimdir. Bina içinde bir sahne, orkestra çukuru,
Kaynak: Opera salonu
Devlet Opera ve Balesi, 1309 sayılı kanun ile kurulmuş, ulusal opera ve bale topluluklarını bünyesinde barındıran, Kültür ve Turizm
Kaynak: Devlet Opera ve Balesi
Falstaff Giuseppe Verdi 'nin bestelediği 3 perdelik bir commedia lirica şeklinde opera eseridir. Liberetto Arrigo Boito tarafından ünlü
Kaynak: Falstaff (opera)
Senfonik metal ya da opera metal, metal müziğin klasik batı müziği ndeki senfonik öğeler ile birlikte opera öğeleri içeren türüne denilir.
Kaynak: Senfonik metal
trionfo yani Külkedisi veya Güzelliğin Galip Gelmesi) Gioacchino Rossini tarafından bestelenmiş iki perdelik opera veya dramma giocoso dir.
Kaynak: Külkedisi (opera)
Norma Sicilya doğumlu İtalyan Vincenzo Bellini 'nin bestelediği 2 perdelik bir opera veya lirik trajedi dir. Operanın libretto su "Felice
Kaynak: Norma (opera)

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.