opera anlamı İt..opera
1.Sözlerinin bütünü veya çoğu şarkılı olarak söylenen müzikli tiyatro eseri: § "
Bunlar hep o muharebe vaka-i azimesi üzerine kendileri için birer cihet-i ihtisas bularak kasideler söylerler, levhalar boyarlar, heykeller yontarlar, romanlar, dramlar, komedyalar tertip ederler. Şarkılar, marşlar, operalar bestelerler." -Ahmet Midhat Efendi, Gönüllü, 5. § "
Wagner operasının şahısları gibi hususi havlarla gelişleri, onun içinde uyanışları vardı." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, 60. § "
Halbuki opera veya gazel dört köşesinden ilmikle boğulmuş bir feryattır." -Peyami Safa, Şimşek, 242. § "
Halit Ziya "Rigaletta" operasından esinlendiği Mösyö Kanguru adlı bir uzun hikâyesini… ona adamıştı." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Gençlik ve Edebiyat Hatıraları, 19. § "
Bir hanım meşhur Faust Operasının -nihayetine takarrüp ettiği-bahçe faslını şedit bir hiss-i mahasinperverane ile çalıyordu." -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri I, 48. § "
Feodal şatolarda opera zuhur etti." -Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esasları, 49. § "
Bale, opera gecelerine gitmiyorlar mı?" -Adalet Ağaoğlu, Bir Düğün Gecesi, 12. § "
Yukarda Muzika-yı Hümayun Karmer operasının en beylik parçasını çalıyordu." -Nazım Hikmet Ran, Kan Konuşmaz, 161. §
"Mesela, roman, fabl, opera bu kuralların dışında kalır." -Cemil Meriç, Kırk Ambar, 59. § "
…klasiklerin çevirisi buna dayandırıldığı gibi, Devlet Konservatuvarı'na Devlet Tiyatro Bale ve Operası'na verilen abartılmış önem, bundan kaynaklanıyordu." -Attila İlhan, Aydınlar Savaşı, 24. 2. Böyle eserlerin oynandığı yapı: § "
Ah, bugün operada bir locam var." -Ruşen Eşref Ünaydın, C. 9, 156. §
"Bu handiyse grotesk opera sahnesi, o denli canlı ve önündeydi ki, Viki'nin başı döndü." -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 296. § "
Operadan çıkınca, Régence var Paris'te, güzel, tarihîbir lokanta, orada konuştuk uzun uzadıya. Razı oldu tabii." -Peyami Safa, Yalnızız, 234. 3. Bu eseri uygulayan sanatçı topluluğu.