Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

öznelcilik ne demek?

 - 5 sözlük, 5 sonuç.

BSTS / Eğitim Terimleri Sözlüğü

öznelcilik anlamı İng. subjectivism Osm. enfüsîye Fr. subjectivisme
1- Herkesin kendi usu ve kavrayışı ölçüsünde bilebileceğini ve nesneler üzerine olan bilgilerimizin bunların bize yaptıkları etkilerden öteye geçemeyeceğini ileri süren bilgi kuramı. 2- Yaşantının öznel öğelerine önem veren herhangi bir kurama verilen ad. 3- iyiyi, haz ve mutluluk gibi duygusal durumlarla açıklayan öğreti.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

öznelcilik anlamı İng. subjectivism Osm. enfüsiye Alm. Subjektivismus Fr. subjectivisme
1- (Genel anlamda) Özneyi her şeyin ölçüsü yapma eğilimi; bütün değer ve gerçeklik yargılarını bireysel bilinç edimlerine indirgeme eğilimi. 2- (Bilgi kuramı açısından) Bütün bilgilerin öznel olduğunu ileri süren görüşler: Burada özne a. genel bir özne, genellikle bilinç, b. bireysel özne, tek kişinin ben'i olarak anlaşılabilir. 3- (Fizikötesi açısından) Bütün evrenin tasarım olduğunu ya da tinsel, ruhsal öznelerden başka hiç bir gerçekliğin bulunmadığını ileri süren görüş. 4- (Ahlâk felsefesinde) Bütün değerlerin öznel olduğunu kabul eden görüş. 5-(Estetikte) Sanat yargılarının bireysel beğenileri dile getirdiğini ileri süren görüş.

BSTS / Yöntembilim Terimleri Sözlüğü

öznelcilik anlamı İng. subjectivism Osm. enfüsilik
Olasılık kuramında olasılığı bir olayın gerçekleşeceği yolundaki beklentinin gücüyle tanımlayan yaklaşım.

Güncel Türkçe Sözlük

öznelcilik, -ği anlamı
is. fel. Bütün bilgilerin özneye ilişkin ve değer yargılarının bireysel, öznel olduğunu ileri süren öğreti, subjektivizm.

Türkçe - İngilizce

öznelcilik anlamı
isim
1) subjectivism

öznelcilik eş anlamlısı

subjektivizm
is. fel. Öznelcilik.

"öznelcilik" için örnek kullanımlar

Özne-nesne özdeşliği konusundaki fikirlerini, 1960'larda bu kitaba yazdığı yeni bir önsezde yadsır, aşırı öznelcilik eğilimi gösterdiğini
Kaynak: Georg Lukács
Bu eğilimse psikolojik estetik (estetik öznelcilik) olarak adlandırılır. Güzellik kavramının nesnel mi yoksa öznel temelli mi olduğu
Kaynak: Güzellik
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.