Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

parıldamak ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

parıldamak anlamı
(nsz) 1. Işık saçmak, parlamak: "Suların kenarında Sarayburnu içli, hisli ve sırlı bir nur içinde parıldar." -A. Ş. Hisar. 2. mec. Gelişmek, yükselmek: "İnsan sanatında ilerledikçe parıldar." -S. F. Abasıyanık.

Türkçe - İngilizce

parıldamak anlamı
fiil
1) shine
2) glitter
3) glimmer
4) sparkle
5) gleam
6) twinkle
7) glance
8) scintillate
9) shimmer

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

parıldamak anlamı
Öfkeden el ayak titremek.

İğneciler *Mudurnu -Bolu

parıldamak eş anlamlısı

gelişmek
(nsz) 1. biy. Büyüyüp boy atmak, yetişmek, neşvünema bulmak: "Çalı süpürgeleri bir türlü ağaç hâline gelemeden ama ağacı taklit edercesine gelişir." -S. F. Abasıyanık. 2. İlerlemek, olgunlaşmak, genişlemek, inkişaf etmek. 3. hlk. Şişmanlamak.
yükselmek
(nsz) 1. Yükseğe çıkmak: "Derenin sağ tarafında yükselen tepenin yamaçları daha hafif eğimli, daha genişti." -N. Cumalı. 2. Fiyat, çoğalmak, artmak. 3. Aşaması artmak. 4. Unvan, rütbe vb. ilerlemek. 5. mec. Güçlenmek, şiddetlenmek: "Sağdan soldan nargile gurultularının yükseldiği işitiliyordu." -Y. K. Karaosmanoğlu. 6. mec. Yüce duruma gelmek, yücelmek: Benim gözümde bu davranışıyla yükseldi.

"parıldamak" için örnek kullanımlar

Burak (Arapça : براق‎), İslam inancına göre, Muhammed 'in Miraç 'ta kullandığı binektir Burak, Arapça yıldırım, şimşek, parıldamak,
Kaynak: Burak
Altan: Altın/Altan/Altay sözcükleri (Al) kökünden türemiştir ve ışıldamak, parıldamak, değerlilik anlamlarına gelir. Hatta kelime kökünde
Kaynak: Altındağ (mitoloji)

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.