portre anlamı Fr.portrait
1. Bir kimsenin yağlı boya, sulu boya, karakalem vb. bir yolla yapılmış resmi: § "
Mümtaz, Hatice Sultan'la Beyhan Sultan'ın portrelerini Nuran'ı düşünerek çizmişti." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, 169. § "
Portresine baktığım Doryan Grey' ...
görüyorum." -Adalet Ağaoğlu, Gece Hayatım, 55. § "
Duvarda Nadir'in pastelle yapılmış çerçevesiz bir portresi." -Peyami Safa, Sözde Kızlar, 65. § "
Muallanın bitmek üzere olan portresini tetkik ederek..." -
Reşat Nuri Güntekin, Sönmüş Yıldızlar, 106. §
"… resimler ve portreler gibi çizgileriyle ilgili iş ve şeylerde öteden beri bizi şaşırtan bazı sözler ve deyimler vardır." -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 217. § "
Şöminenin üstünde, duvara müselles bir kordonla asılı büyük bir yağlı boya portre." -Necip Fazıl Kısakürek, Bir Adam Yaratmak, 79. § "
portre: bir kimsenin genellikle belden yukarısını gösteren resim." -Elif Şafak, Mahrem, 201. §
"… yakışıklı bir Atatürk portresi asılıydı." -Buket Uzuner, Uzun Beyaz Bulut (Gelibolu), 22. § "
Portre dedikleri şey bu." -Orhan Pamuk, Benim Adım Kırmızı, 36. § "
Bonnat'ın bir portresini, yahut Paul Chabas'ın bir nüsünü alın, bayağı resimdir, o doğru, genede tual üzerinde birşeyler göstermek isteyen bir adamın özeni, emeği vardır onlarda." -Nurullah Ataç, Dergilerde Deneme, 125. § "
… hayli edalı sesin sahibine, kaşla göz arasında, başörtülü ‘münevver' bir hanım portresi, yakıştırıyorum…" -Attila İlhan, Aydınlar Savaşı, 70. 2. Bir kimsenin, bir şeyin sözlü veya yazılı tasviri: § "
Devrin portresini görür gibi oluyorum." -Peyami Safa, Yazarlar-Sanatçılar-Meşhurlar, 13. § "
Bunlar, bu mizacın portresini ruha, duvarlardaki konsolün üstündeki fotografilerden ve aynanın içindeki yüzünden çok daha canlı ve kuvvetli aksettiriyordu." -Ruşen Eşref Ünaydın, Röportajlar II, 79. § "
Bu kapının anahtarı da "Eşref" adlı bir mizah dergisinin baş sayfasında çıkan portreler yazıları idi." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Gençlik ve Edebiyat Hatıraları, 54. §
"Atilla İlhan "Hangi Batı" isimli kitabında, bizim bir kısım aydınlarımızın portrelerini çok iyi çizerek bu sorunun cevabını vermeye çalışıyor." -Yavuz Bülent Bakiler, Üsküp'ten Kosova'ya, 145. § "
Yoksa portrenizi iyi çizemedim mi, Mine hanım?" -Necip Fazıl Kısakürek, Aynadaki Yalan, 6. §
"Destanın unsurlarından dramı, diyaloğu, portreyi, manzarayı, tasviri, harikuladeyi ve hakikiyi romanda bir araya getirmiştir." -Cemil Meriç, Kırk Ambar, 252.