Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

pragmacılık ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

BSTS / Eğitim Terimleri Sözlüğü

pragmacılık anlamı İng. pragmatism Fr.pragmatisme
Bir düşüncenin doğruluğunun ancak o düşüncenin sonucuyla ölçülebileceğini ve düşünmenin, eyleme götürücü görevsel bir süreç olduğunu ileri süren; bilgiyi insanın hizmetinde bir araç biçiminde değerlendiren ve kılgılı başarıyı gerçeğin tek ölçütü olarak benimseyen öğreti.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

pragmacılık anlamı İng. pragmatism Alm. Pragmatismus Fr. pragmatisme pragma
(Yun. pragma - 1- eylem; 2-yararlı) 1- Doğruluğu ve gerçekliği tek yanlı olarak yalnızca eylemlerin sonuçları ve başarıları ile değerlendiren felsefe öğretisi; eylemin bilgi ve düşünceye ilkece üstünlüğü görüşü. // Usun temel görevi bize şeyleri tanıtmak, şeyler üzerine bilgi vermek değil, onlar üzerinde eylemde bulunmamızı sağlamaktır. 2- (Dar anlamda) 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başında Amerika ve İngiltere'de ortaya çıkan düşünce doğrultusu: Doğruluğun ölçütünü bilginin uygulanmasında görür; bu anlayışa göre, yaşama yararlı olan, onu ileri götüren iyidir. (Başlıca temsilcileri: C.S. Peirce, Dewey, James, F. S. Schiller.) Ahlâk felsefesi bakımından -> yararcılıkla, bilgi kuramı bakımından -> araççılıkla özdeştir: Bilgi ve doğruluk yaşam için yalnızca birer araçtırlar.

Güncel Türkçe Sözlük

pragmacılık, -ğı anlamı
is. fel. Yararcılık.

pragmacılık eş anlamlısı

yararcılık
is. 1. Ahlaki iş ve davranışlarda yararın ilke edinilmesi. 2. fel. Doğruluğu ve gerçekliği tek yanlı olarak yalnızca hareketlerin sonuçları ve başarıları ile değerlendiren öğreti, faydacılık, pragmatizm.

"pragmacılık" için örnek kullanımlar

Bununla birlikte ilericilik , dürüstlük , pragmacılık onlarda görülen özelliklerdi. Lehçe: Alb iletişimi batı Swabian'dan bile daha
Kaynak: Svabya Alpleri

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.