Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

pranga ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

pranga anlamı
is. (pra'nga) esk. Ağır cezalıların ayaklarına takılan kalın zincir: "Kafile, kelepçe, zincir ve pranga sesleri ile meydanı geçti." -F. R. Atay.

Türkçe - İngilizce

pranga anlamı
isim
1) shackles
2) fetters
3) gyve
4) irons
5) bond

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

pranga anlamı İt..branca
Ağır cezalıların ayaklarına takılan kalın zincir: § "Zaten ahırda seyislik hizmeti için dahi birkaç prangalığın prangasını çıkartarak almadık mı?" -Ahmet Midhat Efendi, Yeryüzünde Bir Melek, 221. § "Donanmamızı mahveden hainler, bu hıyanet-i uzemanın cezasını prangalarda çekmedikçe..." -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri III, s.119. § "veyahut yer altı zindanlarında prangaya vurulurlar." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 15. § "Prangalar altından oluyormuş, demek prangalar altındayken de oluyormuş..." -Adalet Ağaoğlu, Ruh Üşümesi, 83. § "Ayaklarından prangalı oldukları gün ışığı görmez hücrelerinde unutulmuşlar." -Necip Fazıl Kısakürek, İhtilal, 173. § "Bunların arasında bir de pragada yatmış sicilli hırsız vardır." -Reşat Nuri Güntekin, Dam., 83.

"pranga" için örnek kullanımlar

V. Leo Mikhail'in ayaklarına kilitli pranga vurdurdu; sarayda bir küçük kilitli odaya hapsetirdi ve anahtarları da kendisi aldı.
Kaynak: II. Mikhail
Bu topraklar üstünde kelepçe vardı, pranga vardı, türlü işkenceler de vardı ama, henüz ölüm kampları, fırınlar, kurşuna dizilmeler yoktu.
Kaynak: Karartma Geceleri
Madeni kavela pranga ağzını ayırmak için de kullanılır. Etimoloji: Kavela İtalyanca caviglia sözcüğünden Türkçeye girmiştir İtalyancaya,
Kaynak: Kavela
Leonore Florestan'ın pranga zencirlerini çıkarır. Ahali, kocasını kurtaran sadık kadın olan Leonore'yi övmek için şarkıya başlarlar
Kaynak: Fidelio

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.