Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

romanesk ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

romanesk anlamı
sf. 1. Roman özelliği olan: "Hayattaki her vaka, her sergüzeşti romanesk çeşide mevzu olabilir." -F. R. Atay. 2. Romanla ilgili olan. 3. mec. Duygusal, düşçü: "Hicabını, ayıbını da henüz duyamayacak kadar romanesk bir hüzün içindeydi." -Y. K. Karaosmanoğlu.

Türkçe - İngilizce

romanesk anlamı
isim
1) Romanesque

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

romanesk anlamı Fr.romanesque
1. Roman özelliği olan: § "... belki romanesk bir cinayet yapmak isteyen bir hayalperestti." -Peyami Safa, Bir Tereddüdün Romanı, 146. 2. Romanla ilgili olan. 3. Duygusal, düşçü: § "Benim ona kapılışımın sebebi, romanesk aşkın en güzel, en ince tahlilini yapmış olmasıdır." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Gençlik ve Edebiyat Hatıraları, 26. § "İkisi de romanesk taşkınlıklara müsait insanlar olmadığı için, yeni münasebetlerinde de birbirlerine karşı ketum ve vakur olmakta devam etmişlerdi." -Reşat Nuri Güntekin, Eski Hastalık, 69. § "Bu eserde romanesk bir genç kızın dûrâdûr hayallerini, Jüli'nin gözyaşlarını görecek..." -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri II, 171. § "Kadın okuyucular romanesktir, hassastır, kitabı yaşamaya kalkarlar, Madam Bovary gibi." -Cemil Meriç, Kırk Ambar, 145.

romanesk eş anlamlısı

duygusal
sf. 1. Duygularla ilgili, duygulara dayanan, hissî: "Bu duygusal atmosferden etkileniyorum." -A. Ümit. 2. Duygunun ağır bastığı, duygunun aşırı etkilediği (eser veya insan): "Tüm güzel ve yüce şeylere bayılırım. Doğuştan duygusalımdır ben." -N. Hikmet.

"romanesk" için örnek kullanımlar

Mimarlık tarihinde önemli bir yeri olan bu kilise, romanesk üsluptan gotiğe geçişi temsil eden ilk büyük yapıt olmuş ve 12.
Kaynak: Saint-Denis
Genel olarak geç gotik üslup özelliklerine göre tasarlanmış olan yapı, renkli mermer cephe kaplamalarıyla romanesk üslubu da çağrıştırır
Kaynak: Floransa Katedrali
yüzyıldan kalma duvar halılarıyla tanınan romanesk Notre-Dame de Nantilly Kilisesi'dir. Saumur, 10. yüzyılda Blois kontları tarafından
Kaynak: Saumur
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.