Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

sülükler ne demek?

 - 6 sözlük, 6 sonuç.

BSTS / Biyoloji Terimleri Sözlüğü

sülükler anlamı İng. leeches Lat.Hirudinea, hirudo: sülük Alm. Blutegel Fr. hirudinées
Halkalı solucanlar (Annelida) dalının, kıllı ayaklılar (Chaetopoda) sınıfından, vücudu daima 34 bölütten yapılmış olmakla beraber deri dıştan ikincil olarak bölündüğü için çok bölütlü gibi görülen, klitellumları (semer) olan, ağızları önde bir çekmenin dibinde bulunan, kan emen sülüklerde tükrük bezlerinin salgısında kanın pıhtılaşmasını önleyen bir enzim bulunan, hepsi er dişi, yalnız eşeyli çoğalan, çoğu yumuşakçalarda, eklem bacaklılarda ve omurgalılarda asalak olarak yaşayan, tıp sülüğü (Hirudo medicinalis) türü iyi bilinen bir takım.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

sülükler anlamı Osm. alâkiyye Lat.Hirudinea Fr.hirudinées
(zooloji)

BSTS / Parazitoloji Terimleri Sözlüğü

sülükler anlamı İng. leeches
Annelida şubesinde bulunan, Haementeria, Hirudo, Hirudinaria, Haemadipsa, Limnatis, Macrobdella ve Haemopis cinslerini içeren sınıf. Sülükler kan emme esnasında 64 amino asitlik bir polipeptid olan, antitrombikinaz (bugün için bilinen en kuvetli antikoagulant) aktiviteye sahip hirudin adı verilen maddeyi salgılar. Kan emen türler insan ve hayvanlarda geçici olarak parazitlenirler, Hirudinea.

BSTS / Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü

sülükler anlamı Lat.Hirudinea
Halkalı solucanlar (Annelida) şubesinin, kıllı ayaklılar (Chaetopoda) sınıfından, vücudu daima 34 bölütten yapılmış olmakla beraber, deri dıştan ikincil olarak bölündüğü için çok bölütlü gibi görülen, semerleri olan, ağızları önde bir çekmenin dibinde bulunan kan emen sülüklerde tükürük bezlerinin salgısında kanın pıhtılaşmasını önleyen bir enzim bulunan, hermafrodit, yalnız eşeyli çoğalan, çoğu asalak olarak yaşayan bir takım.

BSTS / Zooloji Terimleri Sözlüğü

sülükler anlamı İng. leeches Lat.hirudo Alm.Blutegel Fr.hirudinées
(Hirudinea), (Lât. hirudo = sülük) Halkalıkurtlar (Annelida) dalının kıllı-ayaklılar (Chaetopoda) sınıfına (bakınız») giren bir takımı. Vücudu daima 34 bölütden yapılmış olmakla beraber deri dıştan ikincil olarak bölündüğü için çok bölütlü gibi görülür. Klitellumları (semer) vardır. Ağız, önde bir çekmenin dibindedir. Kan emen sülüklerde tükrük bezlerinin bir salgısı kanın pıhtılaşmasını önleyen bir enzim kapsar. Hepsi erdişidir. Yalnız eşeyli çoğalırlar. Çoğu yumuşakçalarda, eklembacaklılarda ve omurgalılarda asılaktır. Tıp sülüğü (Hirudo medicinalis) türü iyi bilinir (bakınız»).

Güncel Türkçe Sözlük

sülükler anlamı
ç. is. hay. b. Halkalılar takımından, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan, uzun ve yassı vücutları otuz dört parçadan oluşmuş, gözleri gelişmemiş, iki çekmenli, kan emen türlerinde tükürük bezlerinin bir salgısı kanın pıhtılaşmasını önleyen bir enzim yapan asalaklar sınıfı.

"sülükler" için örnek kullanımlar

Bu tür sülükler daha çok Türkiye ve Gürcüstan 'da rastlanmaktadır. Bill Symondson, Cardiff Üniversitesi 'nden bir ekolog , sülüğün ilk
Kaynak: Hayalet sülük
Sülüklü göl Acı su kaynağına yakın küçük gölde bulunan sülükler şifa amacıyla uzun dönem yöre halkı tarafından rağbet görmüştür.
Kaynak: Bahçecik, Karakoçan
Yedikleri şeylerin bazıları şunlardır; yosun ve diğer su bitkileri, su böcekleri ve bunların kurtları, sülükler, midyeler ve
Kaynak: Ak balık
meşelinde sülük gölü olup sülükler kan emici(pis kan)olup bazı hastalıklara şişliklere devadır. Kültür: Köyün gelenek ve görenekleri
Kaynak: Devalan, Vezirköprü
Bu sülükler "Hirudo medicinalis" olarak adlandırılırlmakta ve "Tıbbi Sülük" ismini almaktadır. Şayet bu sülüğün üretimi ticari olarak
Kaynak: Sülüklü, Narman
sürünücü otlar veya çalılardır. Yaprak lar palmat ya da pinnat loplu, lop sayısı 5, alternat , yaprak sapının üst tarafında sülükler mevcuttur.
Kaynak: Kabakgiller
Bu tür gelişmenin son aşaması, derisidikenliler , sülükler , solucanlar, çokkıllılar ve yumuşakçalarda görülen kapalı dolaşım sistemidir.
Kaynak: Dolaşım sistemi
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.