Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

şah ne demek?

 - 4 sözlük, 9 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

şah anlamı
(I) is. (şa:hı) 1. tar. İran veya Afgan hükümdarı. 2. Satranç oyununda her yönde tek hane gidebilen en önemli taş: "Sonra şahını bir hane geri aldı." -S. F. Abasıyanık. 3. Alevilik, Bektaşilikte pir. 4. sf. Benzerlerine oranla en üstün, en güzel, en iyi.
şah anlamı
(II) is. Atın, ön ayaklarını yerden keserek arka ayakları üstünde ayakta durması.

Kişi Adları Sözlüğü

Şah anlamı Köken: Far.
Cinsiyet: Erkek
Hükümdar.

Türkçe - İngilizce

şah anlamı
isim
1) shah
2) king
3) check

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

şah anlamı
Yeni sürgün, filiz.

*Atabey -Isparta
Oğuz *Acıpayam -Denizli
*Afşin ve köyleri-Maraş

şah anlamı
Gözbebeği.

Çepni *Gemerek -Sivas
*Mersin, *Tarsus, Yanpar -İçel

şah anlamı
Arıbeyi.

-Ankara

şah anlamı
< Far. şâh: şah; İran şahı
şah anlamı
Hükümdar

Çüngüş, Çermik Diyarbakır

"şah" için örnek kullanımlar

Film 1979 Şah'ın devrilmesi sürecinde İran ile yaşanan rehine krizi sırasında altı diplomatın kurtarılmasını konu alıyor.
Film 1979 the Shah's overthrow in Iran during the hostage crisis in the process of recovery is about six diplomats.
Kaynak: gercekgundem.com
ARGO, Şah'ın devrilmesinin ardından Tahran'daki ABD Büyükelçiliği'nin basılıp 52 ABD'linin rehin alınması sonrası yaşananları anlatıyor.
ARGO, the Shah's overthrow of the U.S. embassy in Tehran and then pressed and tells what happened after taking 52 Americans hostage.
Kaynak: hurriyet.com.tr
Nabucco ve Tanap'ın birleşmesi ile Azerbaycan'ın Şah deniz bölgesinden çıkarılan doğalğazın Türkiye üzerinde geçerek Avrupa'ya ulaşması sağlanacak.
With the merger of Nabucco and Azerbaijan's Shah Tanap'ın natural gas extracted from marine region to Europe via Turkey will be provided.
Kaynak: finans.milliyet.com.tr
4 Kasım 1979 günü gerçekleşen İran Devrimi'nin ardından Şah'ın devrilmesiyle militanlar İran'daki ABD Büyükelçiliği'ne girerek 52 ABD'liyi rehin alıyorlar.
After the Iranian revolution took place on November 4, 1979 the Shah of Iran, the overthrow of the U.S. Embassy by entering militants take 52 Americans hostage.
Kaynak: haberciniz.biz
Şah (♔ ♚), satranç oyunundaki en önemli taştır. Şah taşının rakip tarafından kıpırdayamayacak şekilde tehdit edilmesine şah mat denir ve
Kaynak: Şah (satranç)
1921 'de Kazak birliği komutanı Rıza Han Kaçar Hanedanı içinde iktidarı ele geçirmiş ve 1925 'te kendini şah ilan edip Rıza Şah Pehlevi
Kaynak: Pehlevi Hanedanı
Nadir Şah (22 Ekim 1688, Deştgerd - 19 Haziran 1747, Fethabad ), Afşar Hanedanı 'nın kurucusu ve 1736-1747 yılları arasında İran şah ı.
Kaynak: Nadir Şah
I. Abbas veya Büyük Abbas (Ocak 1571 - 19 Ocak 1629), Safevî Hanedanı ndan İran şah ı. Ülkeyi yönettiği 1588-1629 arasında Osmanlı ve
Kaynak: I. Abbas
Rıza Han, ve Rıza Şah, Büyük Rıza Şah (Farsça : رضا شاه کبیر) adlarıyla da bilinir. 1925'ten 1941'e kadar İran 'ın şah ı. Kaçar Hanedanı nın
Kaynak: Rıza Pehlevi
Muhammed Zahir Şah (d. 15 Ekim 1914 - ö. 23 Temmuz 2007), 1933 -1973 arasında Afganistan şah ı. Muhammed Nadir Şah 'ın oğluydu.
Kaynak: Muhammed Zahir Şah

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.