Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

şahlanmak ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

şahlanmak anlamı
(nsz) 1. At, ön ayaklarını yerden keserek arka ayakları üstünde durmak, şaha kalkmak: "Altımdaki beygir acı acı kişneyerek şahlanır gibi oldu." -O. C. Kaygılı. 2. mec. Taşkınlık göstermek, coşmak, kükremek: "Gösterdiğimiz kahramanlıklar, harp meydanlarında asırlarca şahlanmış Türk yiğitliği kendilerine layık olacağı kadar yazılabilmiş değildir." -A. Ş. Hisar. 3. mec. Parlamak, ışıldamak: "Zifirî siyah üstüne iki tane açık, iki tane de orta koyulukta dört renk serpildi mi gözlerimiz derhâl şahlanıyor." -B. R. Eyuboğlu.

Türkçe - İngilizce

şahlanmak anlamı
fiil
1) ramp
2) rear
3) rear up

şahlanmak eş anlamlısı

coşmak
(nsz) 1. Duygu ve düşünceleri güçlü bir tepki ile dışarı vurmak, galeyan etmek: "Askerler sevgili efendilerinin yüzünü görür görmez coşuyorlar." -Y. K. Beyatlı. 2. Doğa olaylarından herhangi biri birdenbire çoğalıp hızlanmak: "Coşan sele dur diyorsun sen, dadı." -T. Oflazoğlu. 3. Heyecanlanmak, içten içe kaynamak, aşırı duygulanmak.
ışıldamak
(nsz) Titrek, parlak bir ışık saçmak, parıldamak: "Kızın yolunu beklerken karardıklarını, gölgelendiklerini, sonra kız gelince sevinçle ışıldadıklarını görmüştü." -N. Cumalı.
kükremek
(nsz) 1. Aslan, bağırmak. 2. Deniz, nehir kabarmak, taşmak: "Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner aşarım / Yırtarım dağları enginlere sığmam taşarım." -M. A. Ersoy. 3. Coşkuyla saldırmak: Ordu kükremiş aslan gibiydi. 4. Mayalanıp kabarmak. 5. Gür bir biçimde yetişmek: "Kükredi çimenler, açıldı güller / Al şala bürünür bahçeler, bağlar." -Âşık Veysel. 6. mec. Coşmak, taşkınlık göstermek: "Tutkuların kükrediği günlerde, akıl sözünü dinletemez ki?" -N. Ataç. 7. mec. Kızgınlık ve öfke ile yüksek sesle bağırmak.

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.