Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

tekke ne demek?

 - 5 sözlük, 10 sonuç.

BSTS / Tarih Terimleri Sözlüğü

tekke anlamı Osm. Dergâh, âsitâne
Tarikattan olanların barındıkları, ibadet ve törenler yaptıkları bina.

BSTS / Yazın Terimleri Sözlüğü

tekke anlamı
Eskiden, tarikat erlerinin toplanıp tören yaptıkları yer. (Burada, aynı zamanda, saz ve koşuk öğrenimi de yapılırdı.) bakınız» tekke yazını.

Güncel Türkçe Sözlük

tekke anlamı
is. 1. tar. Tarikattan olanların barındıkları, ibadet ve tören yaptıkları yer, dergâh: "Hemen her ev yarı saray ve yarı tekke gibi bir şeydi." -A. Ş. Hisar. 2. İşsiz güçsüz kimselerin buluşup sığındıkları yer. 3. argo Esrar içilen üstü kapalı yer. 4. argo Hapishane: "Bakıyorum, tekke sana yaramış, dedi. Ne zaman çıktın?" -T. Yücel.

Türkçe - İngilizce

tekke anlamı
lodge

Yerleşim Birimleri Sözlüğü

Tekke anlamı
Ankara ili, Kazan ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Tekke anlamı
Giresun ili, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Tekke anlamı
Gümüşhane ili, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Tekke anlamı
Rize ili, merkez ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Tekke anlamı
Sinop ili, Boyabat ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.
Tekke anlamı
Sinop ili, Erfelek ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

tekke eş anlamlısı

dergâh
is. (dergâ:hı) tar. esk. Tekke.
hapishane
is. (hapisha:ne) Cezaevi: "Ortada zaptiyesiyle, hapishanesiyle, hâkimleri, duruşmaları ile devlet kuvveti vardı, karşı durulamazdı." -T. Buğra.

"tekke" için örnek kullanımlar

yaptıkları yer, dergâh gibi yapılardır. Devlet-i Âliye-yi Osmâniyye döneminde tekke anlamında dergâh , âsitane sözcükleri kullanılmıştır.
Kaynak: Tekke
Tekke, Sinop ilinin Boyabat ilçesine bağlı bir köy dür. Tarihçe: Köyün girişinde bir yatır denilen bir türbe mevcuttur tekke ismini
Kaynak: Tekke, Boyabat
Tekke, Ankara ilinin Kazan ilçesine bağlı bir köy dür. Tarihçe: .Köyün Adı daha önce köyde faal olan ancak tekke ve zaviyelerin kapatılması
Kaynak: Tekke, Kazan
menakipler, tarihler, tezkireler nesir türünün biçimleridir. Türk halk edebiyatı , aşık ve tekke kollarıyla eski çağlardan beri süregelir.
Kaynak: Türk edebiyatı
Halk edebiyatının "tasavvufi halk edebiyatı" ya da "tekke edebiyatı" denilen türü 12'nci yüzyılda Ahmed Yesevi ile başladı.
Kaynak: Deme
Zaviyeler tekke ler gibi tarikat etkinliklerinin yürütüldüğü, daha çok kırsal alanlarda kurulan ve farklı işlevleri olan yapılardır.
Kaynak: Zaviye (din)
Özbekler Tekkesi, 1752 'de Buhara lı Nakşibendi dervişler tarafından Ahmet Yesevi geleneğinde Üsküdar, Sultantepe 'de kurulan tekke .
Kaynak: Özbekler Tekkesi
Hazîre, külliye , cami , mescit , tekke gibi dini yapıların avlularında yer alan etrafı duvar veya parmaklıkla çevrili mezarlıklara verilen
Kaynak: Hazîre
Hala Sultan Tekkesi Kıbrıs 'ın en ünlü tekke sidir. Larnaka 'da Tuz Gölü yakınlarında bulunan ve Kıbrıs'ın yedinci ve onuncu yüzyıllar
Kaynak: Hala Sultan Tekkesi
Tekke Köyü Afyonkarahisar iline bağlı, Şuhut ilçesinin bir köy üdür. Tarihi köyün eski adı TEKYE dir daha sonradan tekke olarak
Kaynak: TekkeKöyü, Şuhut
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.