Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

tıngır ne demek?

 - 3 sözlük, 9 sonuç.

BSTS / Zanaat Terimleri Sözlüğü

tıngır anlamı
1. Küçük kova. (Güllüce *Gümüşhacıköy -Amasya) 2. Bakır hamur teknesi. (Saçıkara *İslahiye -gaziantep)

Güncel Türkçe Sözlük

tıngır anlamı
is. 1. Metal bir nesne sert bir yüzeye düştüğü zaman çıkan ses. 2. sf. Parasız, züğürt. 3. sf. Boş. 4. argo Para: "Tıngırın varsa uçlan, dedi." -S. F. Abasıyanık.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

tıngır anlamı
1.Çinko, teneke ya da bakırdan yapılmış leğen, kova vb. şeyler. 2.Para.
tıngır anlamı
Maden bir şeyin düşerken çıkardığı ses için.

-Manisa ve çevresi
*Nizip -Gaziantep

tıngır anlamı
İçi boş kap.

-Manisa ve çevresi

tıngır anlamı
Akılsız.

Hasanoğlan -Ankara

tıngır anlamı
Kurumuş çam ağacı özü.

-Kütahya

tıngır anlamı
Kel.

Derbent *Alaşehir -Manisa
-Samsun
*Antakya -Hatay
*Ermenek -Konya
*Mut ve köyleri -İçel

tıngır anlamı
Leğen.

Afyon
Karahna Adana
Gökbelen *Silifke İçel

tıngır eş anlamlısı

boş
sf. 1. İçinde, üstünde hiç kimse veya hiçbir şey bulunmayan, dolu karşıtı: "Yaralı kaymakamla iki emir eri de boş kalan kompartımana rahatça yerleştiler." -A. Gündüz. 2. Görevlisi olmayan (iş, görev), münhal: Boş kadro. 3. Yapılacak işi olmayan, işsiz: Bugün sabah boşum, gelebilirsin. 4. mec. Verimsiz. 5. mec. Anlamsız: "Bütün bunlar güneşli ve rüzgârlı bir günün boş vaatleri miydi?" -N. Hikmet. 6. zf. mec. Habersiz, hazırlıksız bir biçimde: "Tatar dilencinin küfürlerine işte böyle boş yakalandım." -O. Pamuk. 7. mec. Bilgisiz: "Daha meselesiz, daha cahil, daha boş, daha yakışıklıydılar." -S. F. Abasıyanık. 8. mec. Bir işe yaramayan, yararsız: "Yaşlı başlı insanlarız dedi. Birbirimizi boş tesellilerle aldatacak değiliz." -R. N. Güntekin.
para
is. 1. ekon. Devletçe bastırılan, üzerinde değeri yazılı kâğıt veya metalden ödeme aracı, nakit. 2. Kazanç: "Balıkçılıkta para vardır ama dalgıçlık kadar da genç işidir." -S. F. Abasıyanık. 3. esk. Kuruşun kırkta biri.
parasız
sf. 1. Parası olmayan: "Hayatında ilk defa, parasız ve fakir oluşuna kızdı." -N. Hikmet. 2. Yoksul: "Son gün hemen bütünüyle parasız çocuklara kalırdı bayram yeri." -A. Kutlu. 3. Para verilmeden elde edilen, bedava: "Belediye halk için parasız plajlar açmayı düşünüyor mu?" -N. Hikmet. 4. zf. Para verilmeksizin, bedavadan, bedava.

"tıngır" için örnek kullanımlar

şurası bir gerçekki konuşmamızdaki şive kullandığımız yaba, dirgen, tıngır, hayat, sacayak, ilistir, anadut, aga, abu, çağa, emmi, gibi
Kaynak: Mısmılağaç, Havza
Örneğin fıçıya bodu, sofra bezine boğ, bıçağa eğri, oklavaya oklağaç, rafa terek, tepsiye tıngır denirdi. Günümüzde çağdaş mutfaklar ve adlar
Kaynak: Ankara (il)

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.