Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

us ne demek?

 - 10 sözlük, 14 sonuç.

BSTS / Eğitim Terimleri Sözlüğü

us anlamı İng. reason Osm. akıl, âkile Fr. raison
İnsanlara özgü, onların tümel ve zorunlu olan ilkelere hiç bir güç harcamadan uymalarını sağlayan bilme, düşünme ve önlem alma yetisi.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

us anlamı İng. reason Osm. akıl Lat.ratio Alm. Vernunft Fr.raison
I. (Geniş anlamıyle) Duyarlığın karşıtı olarak, düşünme, anlama, kavrama yetisi; usavurma, çıkarımlar yapma yetisi; olaylar ya da kavramlar arasında zorunlu bağıntılar kurma yetisi; bağlantıları algılama ve kavrama yetisi. Bu bağlamda: 1- İnsanı hayvandan ayıran öznitelik. İnsan genellikle usu olan bir hayvan olarak tanımlanır. (Hayvanlarda belli bir anlak -intelligence-olduğu, ama us olmadığı kabul edilir.) 2- Evrenin nesnel düzen ilkesi. (Anaksogoras'ta: "nous", Herakleitos'ta: "logos"); Hegel'de: nesnel-mantıksal biçimlerin bütünü: bütün var olanların temelinde bulunan ilke. II. (Özel anlamda) 1-Ortaçağın sonlarından 17. yüzyıla değin, bilgi yetileri olan duyu algısı (sensatio); us (ratio), anlık (intellectus) dizisinde, us (ratio) anlığa (intellectus) göre daha aşağı bir sıraya konmuştur, duyu algılarını kavramlar Altında toplayan yeti olarak gösterilmiştir. bakınız» anlık(intellectus); skolastik çağda akıl aynı zamanda fizikötesi bilgi yetisi olarak kabul edilen anlıktan (intellectus) ayrı olarak çıkarımlar yapan düşünme yetisi olarak da anlaşılır. 2- Aydınlanma'dan, özellikle Kant'tan bu yana yukarıdaki (II, 1) anlamın tersine, us yüksek bir bilgi yetisi olarak anlaşılır: böylece us kavramlar yetisi değil, anlığın kavramlarını ilkeler altında birleştirme yetisidir, kısaca ilkeler yetisidir; usun ilkelerine ya da kavramlarına fizikötesi nesneler, yani deneyin ötesinde de bulunan nesneler karşılıktır. Usun bu kavramlarına da Kant "ideler" adını verir. Hegel'de: Karşıtların birliği ve bütünlüğü üzerine eytişimsel düşünme yetisi.

BSTS / Ruhbilim Terimleri Sözlüğü

us anlamı İng. reason Osm. akıl
İnsanın mantıklı olarak düşünmesini sağlayan süreç ve eylemlerin bütünü.

BSTS / Yöntembilim Terimleri Sözlüğü

us anlamı İng. reason Osm. akıl
Tutarlı ve çıkarımcı olarak düşünme yetisi.

Divanü Lügati't-Türk

us anlamı
hayır ve şerri ayrıt ediş
us anlamı
kerkes kuşu
us anlamı
(Oğuz) hayır ve şerri ayırt ediş

Güncel Türkçe Sözlük

us anlamı
is. Akıl.

İngilizce - Türkçe

us anlamı
zamir
1) bize
2) bizi
3) biz

Kişi Adları Sözlüğü

Us anlamı Köken: T.
Cinsiyet: Erkek
1. Akıl, zekâ. 2. Yarar, çıkar. 3. Sessiz, yavaş.

Tarama Sözlüğü

us anlamı
Akıl, fikir.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

us anlamı
1. Sessiz, yavaş: Us yürü! 2. Özenli. 3. Sessizlik.
us anlamı
Yarar, çıkar.

Gümele *Söğüt -Bilecik

us anlamı
Üst

Rize

us eş anlamlısı

akıl
is. 1. Düşünme, anlama ve kavrama gücü, us. 2. Öğüt, salık verilen yol: Bu aklı size kim verdi. 3. Düşünce, kanı: "Şimdiki aklım olsaydı bu dükkânın yerine aç bir kahve!" -A. K. Tecer. 4. ruh b. Bellek: "Hâlâ aklımda o tufan yağmuru." -C. S. Tarancı.

"us" için örnek kullanımlar

10 | utc_DST-4 to -10 | cctld .us .gov .mil .edu | telefon_kodu +1 | takvim m/d/yy | trafik_akışı sağ | milliyet Amerikalı | dipnotlar
Kaynak: Amerika Birleşik Devletleri

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.