Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

uyandırmak ne demek?

 - 4 sözlük, 5 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

uyandırmak anlamı
(-i) 1. Uyanmasına yol açmak: "Sanki yüzyıllık bir uykudan uyanan bekçi, yerinden doğrulup çevresine bakınca kendisini uyandıran kişiyi göremedi." -İ. O. Anar. 2. Çıra, lamba, soba vb. ışık veren şeyleri yakmak, tutuşturmak: "Köşede kuru odun var, uyandır ocağı." -A. Gündüz. 3. mec. Üstü küllenmiş ateşi yeniden canlandırmak. 4. mec. Herhangi bir sebeple dernekteki üyeliğin dondurulmasından vazgeçerek çalışmalara katılmasına izin vermek. 5. mec. Aklını başına toplamasını sağlamak.

Tarama Sözlüğü

uyandırmak anlamı
1. Yakmak, ışığı parlatmak. 2. Uyarmak, irşat, ikaz etmek.

Türkçe - İngilizce

uyandırmak anlamı
fiil
1) arouse
2) wake
3) wake up
4) awaken
5) evoke
6) inspire
7) whet
8) stir up
9) awake
10) rouse
11) stir
12) spark
13) kindle
14) excite
15) waken
16) call
17) disabuse
18) provoke
19) revive
20) quicken
21) recall
22) rouse up
23) undeceive
24) knock up
25) disabuse of

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

uyandırmak anlamı
Aklını başına getirmek, uyarmak.

-Sinop

uyandırmak anlamı
Sönmüş ateşi canlandırmak

-Sinop

uyandırmak eş anlamlısı

çıra
is. 1. Çam vb. reçineli ağaçların yağlı ve çabuk yanmaya elverişli bölümü. 2. Bu bölümden küçük küçük kesilerek hazırlanmış, tutuşturma ve aydınlatma işlerinde kullanılan parça. 3. hlk. Lamba.

"uyandırmak" için örnek kullanımlar

Uygulamanın amacı, sizi bir Facebook arkadaşınız ile birlikte uyandırmak.
The purpose of the application, you wake up with a Facebook friend.
Kaynak: ekonomi.haberturk.com
HTC tarafından kullanıcılarda ve ziyaretçilerde merak uyandırmak adına yaklaşık 10 gündür süren geri sayımda son saatlere girildi.
On behalf of users and visitors to arouse curiosity by HTC which lasted about 10 days, the last hours of the countdown began.
Kaynak: tamindir.com
Takımın Indianapolis'in profesyonel anlamdaki ilk futbol takımı olacağına işaret eden Özdemir, takımı hem ''halkın takımı'' yapmak, hem de halkta yeni takımlarına karşı biraz heyecan uyandırmak için de anlamlı bir uygulama başlattı.
The team pointed out that in Indianapolis professional football team in the first sense, Özdemir, the team'' and'' team to make the people, as well as stir up some excitement for their new teams against the meaningful application launched.
Kaynak: sporx.com
Korku filmi izleyicilerde korku , dehşet, terör veya tiksinti uyandırmak amacıyla kurgulanan bir film türüdür . Korku film lerinin
Kaynak: Korku filmi
Gezi yazısı yazarken ilgiyi uyanık tutmak, okuyucuda okuduğu yerleri görme isteği uyandırmak çok önemlidir. Gezi yazarlığı ayrı bir
Kaynak: Gezi yazısı
kendine hasta süsü vermek, başkalarında hasta olduğu izlenimi uyandırmak için hastalık belirtilerine bilinçli ve amaçlı biçimde öykünülmesi.
Kaynak: Temaruz
Dinleyiciye bunu dinlerken başka bir yerde olma -Bir Orman,Ada Cenneti,uzay ,vesaire- hissi uyandırmak amaçlı duygudurum müzik türüdür.
Kaynak: Lounge
dinsel öfkeyi uyandırmak için yararlanmaya çalışan Toledo Başpiskoposu Rodrigo Jiménez de Rada'nın sempatisini kazandı. Papa III.
Kaynak: Las Navas de Tolosa Muharebesi
İkincisi ise hedef kitlenin beklentilerini yüksek tutmak ve merak uyandırmak için bilerek sahte bir "geçici ad" kullanmaktır.
Kaynak: Working title
Korku yoluyla işkence yapma yöntemlerinden biri sahte idam dır. Tehdit savurmak da yine korku uyandırmak için kullanılır. Psikolojik
Kaynak: Psikolojik işkence
40 günde bir uyandırıldığı ve uyandırmak için iki kaşının arasına baltayla bir adam vurarak uyandırabildiğidi anlatılmaktadır.
Kaynak: Öcü
Cemiyet,milli bilinci uyandırmak için yayın ve propaganda yollarını kullanmıştır. Kurucuları arasında Ali Münif Yeğenağa yer almaktadır.
Kaynak: Kilikyalılar Cemiyeti
kitaba, özgün baskıresime ve grafik tasarıma yönelik ilgi uyandırmak, Ekslibris yoluyla ülkemizi, kültür ve sanatımızı yurt dışında
Kaynak: Ankara Ekslibris Derneği
Hollandalı hippi ler tarafından kurulan karşı kültür hareketi. Roel van Duyn ve beraberindekiler toplumu provoke ederek uyandırmak istediler.
Kaynak: Provo (hareket)
Hem (konuşmalarda) coşkuları uyandırmak, hem de (olay dizisinde) bunları betimlemek için kendi Retorik'ine başvurmakla bir adım ileri
Kaynak: Retorik (Aristoteles)
işgale karşı uyandırmak için protesto mitinglerine,yürüyüşlere katıldı…Yeri geldi silahını kaptı, mücadeleye katıldı…O,KAHRAMAN TÜRK KADINIYDI…
Kaynak: Kurtuluş savaşına giren türk kadınları
Resmi törenlerde metinleri okunur ve halkta tamamen coşku uyandırmak istenir. Orijinalleri artık eskisi gibi yeterince ünlü değildir.
Kaynak: Friedrich Schiller

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.