Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

vuzuh ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

vuzuh anlamı
is. (vuzu:hu) esk. 1. Açık olma durumu, açıklık, aydınlık: "Bu akşam bilhassa, Şevki'nin fikrindeki vuzuh onu düşündürdü." -H. E. Adıvar. 2. ed. Açıklık.

vuzuh eş anlamlısı

açıklık
is. 1. Açık olma durumu, aleniyet. 2. Uzaklık, mesafe: "O köprünün açıklığı da hemen hemen aynı açıklıkta bizim köprüyle." -A. Kulin. 3. Bitki örtüsü olmayan, çıplak yer. 4. Boş ve geniş yer, meydanlık. 5. Gerçeği olduğu gibi yansıtma durumu: Demokrasi bir açıklık rejimidir. 6. ed. Bir söz veya yazıda maksadın açık olması özelliği, duruluk, vuzuh: "Onlar bu faaliyetleriyle övünedursunlar konuşup yazmada açıklık erdemi yeter de artar bile gerçek aydınlara." -N. Uygur. 7. fiz. Dürbün, fotoğraf makinesi vb. optik araçlarda ağız çapı, ışığın girebildiği delik.
aydınlık
is. 1. Bir yeri aydınlatan güç, ışık: "Bir elektrik görmediğimizden titrek fener aydınlığına doyamazdık." -F. R. Atay. 2. Bir yapının ortasına gelen oda ve öbür bölümlerin ışık alması için damın ortasından zemine kadar açılan boşluk. 3. sf. Işık alan: Aydınlık bir oda. 4. sf. mec. Kolay anlaşılacak derecede açık olan, vazıh: Aydınlık bir söz. 5. sf. mec. Kötülükten uzak, temiz, saf: Aydınlık bir yüz.

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.