Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

yakamoz ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

BSTS / Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü

yakamoz anlamı İng. phosphorescence
1. Denizde balıkların veya küreklerin kımıldanışıyla oluşan parıltı. 2. Biyolojik ışık üretme özelliğine sahip organizmaların akıntı ve rüzgarlarla sürüklendiklerinde veya bir şeye dokunduklarında oluşan ışığın yansıması olayı.

Güncel Türkçe Sözlük

yakamoz anlamı
is. 1. Denizde balıkların veya küreklerin kımıldanışıyla oluşan parıltı: "Yakamozlar saçarak her tarafından fenerim / Çifte sandal, yüzüyorduk; o yüzer, ben yüzerim." -M. A. Ersoy. 2. Biyolojik ışık üretme özelliğine sahip, akıntı ve rüzgârlarla sürüklenen ve bir şeye dokunduğunda ışık veren deniz hayvanı.

Türkçe - İngilizce

yakamoz anlamı
phosphorescence

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

yakamoz anlamı Rum.diakamós
1. Denizde balıkların veya küreklerin kımıldanışıyla oluşan parıltı: § "Taşucu, yavaş yavaş ilerledikçe sular, taranan saç demetleri gibi, hafifçe kabararak ikiye bölünüyor, köpükten lülelerle, hafif yakamoz pırıltılarıyla vapurun yanlarına dolanıyordu." -Reşat Nuri Güntekin, Eski Hastalık, 131. § "...ve sandalın suyu yarmasıyla yakamoz peyda olmasını dahi kendileri için keşf-i esrârı mucip olur korkusuyla ellerinden gelse sandalı omuzlarına almaya çalışarak karaya geldiler." -Ahmet Midhat Efendi, Zeyli Hasan Mellâh Yahut Sır İçinde Esrar, 26. § "Sular, vapurun kenarlarında hafif yakamoz parıltılarıyla için için kaynadıktan sonra biraz ötede kayboluyor..." -Reşat Nuri Güntekin, Eski Hastalık, 23. § "Rıhtım kenarlarını küçücük şıpırtılar ve son derece şen yakamozlarla âdeta köpürterek ayak ucuna kadar sıçrıyor." -Ruşen Eşref Ünaydın, Hatıralar I, 248. § "Bu aralık karşıdan zuhur eden diğer bir kayık denizde hasıl olan § "yakamoz" cihetiyle geçtiği yerlerde nuranî bir iz bırakarak Süleyman Bey'e doğru ilerliyor." -Sami Paşazade Sezai, Bütün Eserleri I, 157. 2. Biyolojik ışık üretme özelliğine sahip, akıntı ve rüzgârlarla sürüklenen ve bir şeye dokunduğunda ışık veren deniz hayvanı.

"yakamoz" için örnek kullanımlar

Bu madde denizlerde gözlenen yakamoz olayını ve yakamoz canlısını anlatmaktadır. Diğer anlamlar için Yakamoz (anlam ayrım) sayfasına
Kaynak: Yakamoz
Bentheuphausiidae familyası hariç Euphausiidae familyasından kril türleri yakamoz oluşumuna yol açan ışıldama özelliğine (biyoluminesans
Kaynak: Kril
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.