Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

barbar ne demek?

 - 5 sözlük, 6 sonuç.

BSTS / Tarih Terimleri Sözlüğü

barbar anlamı İng. Barbarian Alm. Barbar Fr. Barbare Yunanca : barbaroi
Greklerle Romalıların, kendi kültür çevreleri dışında kalan budunlar için kullandıkları terim.

Güncel Türkçe Sözlük

barbar anlamı
sf. 1. Uygarlaşmamış (kavim, topluluk): "Barbar akınlarından beri bu yollarda gördüğüm en asil atlısın." -Y. K. Beyatlı. 2. Kaba saba, ilkel: "Bu vaziyeti haber alan köylüler türlü barbar aletlerle şehir ahalisini korumak üzere kasabaya yürümüşlerdi." -S. F. Abasıyanık. 3. mec. Kaba ve kırıcı.

Türkçe - İngilizce

barbar anlamı
isim
1) barbarian
2) savage
3) vandal
4) heathen
5) Goth
sıfat
1) barbarian
2) barbaric
3) barbarous
4) savage
5) vandal
6) uncivilized
7) vandalic
8) bestial
9) Gothic
10) heathenish
11) wild

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

barbar anlamı Fr.barbare
1. Uygarlaşmamış: § "Arap ve Türk gençlerine de bu düşünceyi telkine çalışıyorlar, hatta Türklerin cibilliyetsiz ve barbar olduğuna Türkleri bile inandırmaya gayret ediyorlardı." -Ziya Gökalp, Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak, 46. § "Bu ne barbarlık." -Peyami Safa, 20 Asır Avrupa ve Biz, 145. § "Bunun neticesi ne olur? Dalalet, barbarlık ve inkıraz." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 29. § "Mecruha ve teslîm-i silâh edene ve aman dileyene ölüm olmadığı barbar olan akvam nezdinde öteden beri müesses bir kanun olup Avrupa medeniyetiyse bu kavaidi yeniden keşfetmişçesine yazar…" -Ahmet Midhat Efendi, Arnavutlar Solyotlar, 51. § "Yarı-aydın barbarlar!" -Buket Uzuner, Şairler Şehri, 44. § "İnsanları "barbar" sayan Batının, burada adlandıracaksak kapitalist dünyanın barbarlığını... " -Adalet Ağaoğlu, Geçerken, 24. § "Türk doğmuş bulunduktan sonra velev ki zadegândan velev ki ağniyadan ol yine Türksün, barbarsın vesselam! -Ahmet Midhat Efendi, Bahtiyarlık, 18. § "Klasikler, pek yakın olan barbarlık çağında Avrupa'nın tek fikrî gıdasını teşkil edecek otuz kadar kitaptır, o kadar." -Cemil Meriç, Kırk Ambar, 69. 2.Uygarlaşmamış kavim, topluluk: § "Vizigot barbarları Avrupa'nın birçok yerlerini pamal eyledikleri sırada Alaric nam reislerinin sevkiyle Yunanistan'a dahi münteşir olarak an 395 ila 398 her tarafı yıkmışlar yakmışlardı." -Ahmet Midhat Efendi, Gönüllü, 80. 3. mec. Kaba ve kırıcı: § "Sizi bekliyorum, behemehâl geliniz. Bu barbar dostunuzu da beraberinizde getiriniz." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Sahnenin Dışındakiler, 199. § "Şüphesiz; kadına karşı "pasif" bir erkek fakat evvelce kadını tahrik etmiş olduktan sonra barbardır." -Peyami Safa, Bir Akşamdı, 186. 4. Kaba saba, ilkel.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

barbar anlamı
Birlikte

Alâeddin *Acıpayam -Denizli

barbar anlamı
1. Gürültücü, patırtıcı (kimse). 2. Palavracı. 3. Sert, haşin (kimse). 4. Atak: Barbar bir çocuk. 5. Yabancı. 6. Bir kimsenin aleyhinde bulunan, kötülük yapan. 7. Gelişigüzel, saygısızca konuşan.

barbar eş anlamlısı

ilkel
sf. 1. İlk durumunda kalmış olan, gelişmesinin başında bulunan, iptidai, primitif. 2. Sanatta yalın bir nitelik gösteren, yapmacıksız olan, primitif. 3. is. Özellikle XIV-XV. yüzyıllarda İtalyan ressamlarına, Orta Çağ sonlarında Avrupa ressamlarına verilen ad. 4. mec. Eğitimsiz, kültürsüz, görgüsüz. 5. fel. Zaman bakımından en eski olan, iptidai, primitif.

"barbar" için örnek kullanımlar

Ancak bütün Türk erkeklerinin barbar gösterilmesi kanıma dokunuyor.
However, to show all of my blood touches the barbaric Turkish men.
Kaynak: haberturk.com
Çeşitli yollarla İranlılar barbar bir ulus olarak gösterilmektedir.
Iranians are a nation of barbarians are presented in a variety of ways.
Kaynak: blog.milliyet.com.tr
İnsanlığın bu barbar çağı ne kadar sürer, bunu bilmiyorum.
How long is this barbaric age of humanity, I do not know.
Kaynak: yeniasir.com.tr
Bu barbar ve göçebe erkek ruhu ne zaman durulacak ve yerleşik düzene geçecek?
When the spirit of this barbaric and nomadic males will be discussed and will be settled?
Kaynak: radikal.com.tr

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.