Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

yönelim ne demek?

 - 8 sözlük, 8 sonuç.

BSTS / Eğitim Terimleri Sözlüğü

yönelim anlamı İng. orientation Osm.itticah Fr. orientation
1- Bireyin, karşılaştığı karışık ve sorunlu durumlarda kendi yönünü, tutumunu belirlemesi. 2- Bir kimsenin türlü ilişkiler içinde yer ve zamanı seçme, koşulları değerlendirme konusunda bilinçli olarak davranması.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

yönelim anlamı İng. Intention Lat.intentio Alm. Intention Fr. Intention
Bir şeye yönelme; bir şeyi erek edinme. Skolastik felsefede: Düşünmenin bir bilgi konusuna yönelmesi. (Yönelinen konunun gerçekte var olması gerekmez; tasarlanan bir şeye de yönelinebilir.) Brentano ile bu kavram yeniden felsefe alanına çıkmıştır; Bilinç olayının özü bu yönelimdedir. Bilinç olayları hep "bir şey üzerinde bilinç"tirler; "bir şey"i görmeden "göremem", "bir şeyi" düşünmeden, "düşünemem"; her bilinç her zaman bir "konu (nesne) bilinci"dir.

BSTS / Fizik Terimleri Sözlüğü

yönelim anlamı İng. orientation Osm.oryantasyon Alm. Austrichtung Fr. orientation
Bir buzsul ya da bir özdecik içinde öğecik kümelerinin ya da o özdeciklerin belirli doğrultularda yönelmiş olarak düzenlenimleri.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

yönelim anlamı Osm. teveccüh Fr. tropisme
(doğrulum) (botanik)

BSTS / Ruhbilim Terimleri Sözlüğü

yönelim anlamı İng. tropism
Bitki ya da canlının kendiliğinden ya da zorla, uyarana yaklaşma ya da uzaklaşma tepkisi.

BSTS / Yöntembilim Terimleri Sözlüğü

yönelim anlamı İng. inclination Osm.meyil
Bireyin edinimleri sonucu kazandığı tutum ve davranış yatkınlığı.

Güncel Türkçe Sözlük

yönelim anlamı
is. 1. Yönelme işi. 2. Kendi durumunu veya bulunduğu yerin durumunu başka yerlere göre belirleme. 3. Bireyin, karşılaştığı karışık ve sorunlu durumlar karşısında belirlediği tutum. 4. biy. Bitki, hayvan vb. canlı varlıkların, ışık, ısı, besin gibi türlü uyarıcı sebeplerin etkisi Altında, bu uyarıcılara doğru veya tersine yer değiştirmeleri olayı, doğrulum, güne doğrulum, tropizm.

Türkçe - İngilizce

yönelim anlamı
orientation

yönelim eş anlamlısı

bitki
is. bit. b. Bulunduğu yere kökleriyle tutunup gelişen, döl veren ve hayatını tamamladıktan sonra kuruyarak varlığı sona eren, yosun, ot, ağaç vb. canlıların genel adı, nebat.
doğrulum
is. biy. Yönelim.
ısı
is. 1. fiz. Bir cismin uzamasına, genleşmesine, buharlaşmasına, erimesine, sıcaklığının artmasına, bir iş yapmasına neden olan fiziksel enerji: Isı, atomlar arası çekim gücünü yenerek maddenin hacmini arttırır. 2. Doğal vücut sıcaklığı, hararet: İnsan vücudunun doğal ısısı 36,5 °C'dir. 3. Hastalığın etkisiyle ortaya çıkan vücut sıcaklığı. 4. Sıcaklık: "Güneşin ateşinden yeryüzünde karası da denizi de ısı tütüyordu." -Halikarnas Balıkçısı.
ışık
is. 1. Cisimleri görmeyi, renkleri ayırt etmeyi sağlayan fiziksel enerji, erke, ziya, nur, şavk: "Okuyabilmek için kapıdaki ışık yeterli değildi." -H. E. Adıvar. 2. Bir yeri aydınlatmaya yarayan araç: Buraya bir ışık getirin. 3. Aydınlanmak için kullanılan elektrik: "Apartmandaki dairelerin ışıkları kapalı, herkes mışıl mışıl uyuyor olmalı." -A. Ümit. 4. mec. Mutluluk, sevinç veya zekâdan doğan, özellikle yüzde ve gözlerde beliren parıltı: "Bütün gözlerden manalı ışıklar sıçrıyordu." -P. Safa. 5. mec. Yol gösteren, aydınlatan kimse, düşünce, eser vb: "Sevgili Behçet Necatigil şiirimizin vazgeçilmez ışıklarından biri olarak ayrıldı aramızdan." -N. Cumalı. 6. fiz. Yüksek derecede ısıtılan cisimlerin veya çeşitli enerji biçimleriyle uyarılan cisimlerin gaz ışı yaydığı gözle görülen ışıma.
tropizm
is. biy. Yönelim.

"yönelim" için örnek kullanımlar

Altından çıkıp borsa gibi riskli enstrümanlara yönelim kuvvetlendi.
Come under risky instruments like the stock market orientation strengthened.
Kaynak: takvim.com.tr
benimseyen ve bu yönde sistematik bir yönelim gösteren felsefe eğilimidir. 19. yüzyıl felsefesi nin önemli akımlarından biri olmuştur; özellikle 19.
Kaynak: Hegelcilik
Jython, yüksek seviyeli, dinamik ve nesne yönelim li bir dil olan Python 'un tamamen Java ile yazılmış bir derleyici sidir.
Kaynak: Jython
CPython veya cPython, yüksek seviyeli, dinamik ve nesne yönelim li bir dil olan Python 'un tamamen C ile yazılmış bir derleyici sidir.
Kaynak: CPython
Görecilik ya da Relativizm, felsefe tarihi nde sürekli gündemde yer almış olan bir bir yönelim biçimidir. Felsefenin alt bölümlerinden
Kaynak: Görecilik
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.