Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

bozgun ne demek?

 - 3 sözlük, 7 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

bozgun anlamı
is. 1. Bir toplulukta karşılıklı güvenin bozulması ile beliren karışıklık. 2. ask. Yenilgi: "Büyük bozgundan sonra Şam istasyonunda bırakmaya mecbur olduğumuz en son vagonun bile içi mecidiye dolu idi." -F. R. Atay. 3. sf. Bozulmuş, dağılmış: Bozgun ordu. 4. sf. Morali bozulmuş, çökmüş, yılgın.

Türkçe - İngilizce

bozgun anlamı
isim
1) defeat
2) rout
3) debacle
4) cropper
5) sTampede
6) upset
7) fiasco
8) discomfiture
9) beating

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

bozgun anlamı
1. Perişan. 2. İshal. 3. Zayıf, sağlık durumu bozuk.
bozgun anlamı
Bozuk para.

*Antakya -Hatay

bozgun anlamı
Sürgün, ishal.

Malatya ve çevresi

bozgun anlamı
İshal

Malatya

bozgun anlamı
Malubiyet, yenilgi

Uşak

bozgun eş anlamlısı

yenilgi
is. 1. Bir savaşta, yarışmada kaybetme, yenilme, mağlubiyet, hezimet. 2. ask. Yenilen bir ordunun, düzen bağını yitirerek asker onurunun gerektirdiği bütün bağları bozması, bozgun, hezimet. 3. mec. Bir işte, bir uğraşta başarısızlığa uğrama, kaybetme: "Neden yenilgiyi kabul edip çekilmiyorsun?" -M. Yesari.

"bozgun" için örnek kullanımlar

Darbelerle her devletle oynama, daha çok yıkım, daha çok bunalım ve daha çok bozgun getirdi.
Each state to play strokes, more destruction, more depression and defeat brought more.
Kaynak: haber7.com
Durum Osmanlılar için tam bir bozgun halini aldı ve Zeki Paşa, bütün birliklerin Kumanova'ya geri çekilmesi için emir verdi.
Situation for the Ottomans became a complete rout and Zeki Pasha, gave orders for the withdrawal of all troops Kumanova'ya.
Kaynak: merhabahaber.com
Kolordu da düşmanın sarma tehlikesi karşısında Paşaköy'e çekilme kararı aldıysa da bu geri çekilme tam bir bozgun halini aldı.
Paşaköy Corps to withdraw in the face of the enemy decides to wrap this retreat became a complete rout.
Kaynak: merhabahaber.com
Savaşın yalnızca cephede hayatını kaybedenler için değil, cephe gerisindeki herkes için de yıkım ve bozgun anlamına geldiğini biz bu topraklarda 30 yıldır yaşanan savaştan biliyoruz.
Not only for the victims of the war fronts, means behind the lines for all the destruction and defeat in the war, we know that in this land for over 30 years.
Kaynak: evrensel.net
karşısında İtalyan birliklerinin uğradığı bozgun (24 Ekim 1917), aynı zamanda İtalya'nın I. Dünya Savaşı boyunca uğradığı en büyük yenilgidir.
Kaynak: Caporetto Muharebesi
geçmiştir. 17 Mart MÖ 45 yılında yapılan Munda Savaşı Pompey ve Labienus için tam bir bozgun olmuş ve Labienus bu bozgun sırasında öldürülmüştür.
Kaynak: Titus Labienus
Savaş başlangıcından sonra kısa sürede Sırpların kazandığı önemli muharebelerden biri olup bu bozgun sonrası, özellikle firar eden
Kaynak: Kumanova Muharebesi
Bu iç savaşın neden olduğu askeri ve politik anarşinin, Batavian isyanı 'nındaki bozgun gibi ciddi yan etkileri oldu. Veraset Nero'dan
Kaynak: Dört İmparator Yılı
İç Savaş sırasında İngiltere 'nin batısında savaştı,ama Kralcıların uğradığı bozgun üzerine Fransa 'ya annesinin yanına kaçtı.
Kaynak: II. Charles (İngiltere Kralı)
249 yılında, Verona 'da sonraki İmparator Decius 'un birlikleri karşısındaki bozgun sonrası ölen kocası ve oğlunun ölümüne şahit oldu ve
Kaynak: Marcia Otacilia Severa
İbrahim Paşanın idam öncesi sözleri: “Padişah, yenilgi ve bozgun nedeniyle böyle güçlü bir Sadrazamı öldürülerek cezalandırmayı sakın düşünmesin.
Kaynak: Karamustafapaşa, Merzifon
Ama Etiyopya 'da Adowa 'da uğranılan askeri bozgun yüzünden hükümet düştü. Parlamentoda yıllarca merkez sağın muhalefet lideri olarak
Kaynak: Sidney Sonnino
Nitekim az sonra Uşak Redif Tümeni, bozgun halinde çekilmeye başladı. Toplarının çoğunu Kırklareli çekilmesinde kaybeden 1. Kolordu da
Kaynak: Lüleburgaz Muharebesi
Bu durumdan yararlanan Hanno saldırıya geçti ve kesin bir bozgun sağladı. Kartaca kuvvetlerinin kazandığı bu zafer, her ne kadar Roma
Kaynak: Ron Geçişi Muharebesi
ve Ağaçsakal'ın diğer Fangorn Entleri'ni toplamasıyla, Fangorn Entleri Isengard'a saldırır ve Saruman'a ikinci bir cephede bozgun yaşattırır.
Kaynak: Borukent Savaşı
Burada Halid bin Velid yönetimindeki Kureyş ordusu müslümanlara arkadan saldırmış, Müslümanlar zafer içinde bozgun yaşamıştı,
Kaynak: Ebu Ubeyde bin Cerrah
Arjantin'in uğradığı bozgun üzerine Galtieri devlet başkanlığı ve başkomutanlıktan istifa etti (17 Haziran 1982). 1983'te sivil yönetime
Kaynak: Leopoldo Galtieri
otağa çekilmesi ve Sadrazam İbrahim Paşa'nın da padişaha ordunun çekilmesini telkin etmesi ile orduda genel bir bozgun havası esmeye başladı.
Kaynak: Haçova Muharebesi
İbrahim Paşa'nın idam öncesi sözleri: "Padişah, yenilgi ve bozgun nedeniyle böyle güçlü bir Sadrazamı öldürülerek cezalandırmayı sakın düşünmesin.
Kaynak: Merzifonlu Kara Mustafa Paşa
Yeniçeriler ve Rumeli birliklerinin hiç beklemediği bu saldırı karşısında Osmanlı ordusu tam bir bozgun havasına girmiş oldu.
Kaynak: Ankara Muharebesi
Müttefiklerin Norveç'te oynadığı kumar, askeri bir bozgun ve manevi bir yıkılışla sona ererken, Norveç'i de Alman işgali altında esir bir
Kaynak: II. Dünya Savaşı

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.