Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

büyük ünlü uyumu ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

BSTS / Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü

büyük ünlü uyumu anlamı İng. palatal harmony Osm. büyük ahenk kaidesi Alm. Palatalharmonie Fr. harmonie palatale
(Derleme.. büyük ünlü kuralı, dil benzeşmesi kuralı, dil uyumu kanunu, büyükses uyumu, ince-kalın vokal uyumu, büyük ahenk kanunu, büyük vokal ahengi, büyük sesli uyumu) Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde, kalın bir ünlü varsa, ondan sonra gelen bütün hecelerin kalın ünlülerle, ince bir ünlü varsa sonraki hecelerin de ince ünlülerle sürüp gitmesi kuralı: Evlerden (ev-ler-den) , gözlerin (göz-ler-in) , atlardan (at-lar-dan) , otların (ot-lar-ın) , güvercinlik (güvercin-lik) , bıldırcınların (bıldırcın-lar-ın) vb.

BSTS / Gramer Terimleri Sözlüğü

büyük ünlü uyumu anlamı İng. palatal harmony Osm. büyük âhenk kaidesi, umumî âhenk kaidesi Alm.Palatalharmonie Fr. harmonie vocalique, harmonie palatale
Yalın veya eklerle uzatılmış olan Türkçe veya Türkçeleşmiş bazı alıntı sözlerde, ilk hecede bulunan ünlünün taşıdığı kalınlık-incelik niteliğinin ondan sonraki hecelerde de yer alması kuralı: anlaşmak, ayaklarından, yağmurun, korunmak, olgunluk, uğultu, düşüncesini, yüzüme, küçümsemesinin, incelik, yenilik, yöneliş, inilti vb. Alıntı sözlerde: duvar (< Far. dîvâr), kalıp (< Ar. kaalıb), surat (< Ar. sûret), ıslah (< Ar. islâh) vb. bakınız» ünlü uyumu.

BSTS / Türk Dünyası Gramer Terimleri Kılavuzu

büyük ünlü uyumu anlamı
bakınız» kalınlık incelik uyumu

Güncel Türkçe Sözlük

büyük ünlü uyumu anlamı
is. db. Türkçe bir kelimenin ilk hecesinde kalın bir ünlü "a, ı, o, u" varsa ondan sonra gelen bütün hecelerin kalın ünlülerle, ince bir ünlü "e, i, ö, ü" varsa sonraki hecelerin de ince ünlülerle sürüp gitmesi kuralı, büyük sesli uyumu: Çocuklaşmak, denizcilik gibi.

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.